wo 21 dec 2016
Sportprijzen uitgereikt op Sportgala 2016

winnaars600Foto: ANP

AMSTERDAM - Na een mooi sportjaar zijn op het NOS | NOC*NSF Sportgala de sportprijzen van 2016 uitgereikt. Formule 1-coureur Max Verstappen (sportman), turnster Sanne Wevers (sportvrouw), zwemster Liesette Bruinsma (paralympische sporter), het roeiduo Ilse Paulis en Maaike Head (sportploeg), turncoach Vincent Wevers (coach) en turnster Eythora Thorsdottir (talent) toonden zich zeer verguld met deze waardering van de Nederlandse topsporters en coaches. Esther Vergeer kreeg de Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs uitgereikt.

 

 

Sportman van het Jaar

Formule 1-coureur Max Verstappen werd verkozen tot Sportman van het Jaar.

Het juryrapport:

Heel Nederland, of liever: de hele wereld, praat in 2016 over Max Emilian Verstappen. Wat wil je ook als een coureur op zijn achttiende zijn eerste Grand Prix (Spanje) op zijn naam schrijft, en daarmee de jongste winnaar ooit is? Verstappen is ook meteen de eerste Nederlandse winnaar van een Formule 1-race. Ook de rest van het jaar is hij spraakmakend, met de inhaalrace in de kletsnatte Grand Prix van Brazilië langs dertien collega’s als hoogtepunt. 

Sportvrouw van het Jaar

Turnster Sanne Wevers is verkozen tot Sportvrouw van het Jaar

Het juryrapport:

Nooit eerder pakte een Nederlandse turnster een individuele medaille op de Olympische Spelen. Sanne Wevers maakt in Rio de Janeiro op onovertroffen wijze een eind aan die traditie en grijpt het goud. Zij piekt op het juiste moment op de balk. Het hoogtepunt is een drievoudige pirouette die ze afsluit met een spagaatsprong. Dat kunststukje laat ze voorafgaan door meerdere (tweevoudige) ‘Wevers-pirouettes’ en een foutloze flikflak. "Fenomenaal, historisch en ongekend", jubelt verslaggever Hans van Zetten in zijn televisiecommentaar.

Paralympisch Sporter van het Jaar

Zwemster Liesette Bruinsma is verkozen tot Paralympisch Sporter van het Jaar.

Het juryrapport:

Zwemster Liesette Bruinsma maakt in mei haar debuut op een internationaal toernooi en daarna gaat het heel snel met haar. Tijdens de EK in Funchal doet de 15-jarige van zich spreken door met drie gouden, een zilveren en een bronzen medaille naar huis te gaan. In Rio is de blinde Friezin de meest succesvolle Nederlandse Paralympiër. Ze verovert in totaal vijf medailles: twee keer klinkt het Wilhelmus na goud, op de 200 meter wisselslag en 400 meter vrije slag, zilver wint Bruinsma op de 100 meter schoolslag en brons op de 50 en 100 meter vrije slag.

Sportploeg van het Jaar

Het roeikoppel Maaike/Head en Ilse Paulis is uitgeroepen tot Sportploeg van het Jaar.

Het juryrapport:

Maaike Head en Ilse Paulis werden vorig jaar op het WK roeien slechts veertiende in de lichte dubbeltwee. Van opgeven willen ze echter niets weten, ook niet als Head tijdens de voorbereiding op de Olympische kwalificatiewedstrijd twee ribben breekt. Het duo weet zich uiteindelijk soeverein voor Rio te plaatsen, wint ook alle andere wedstrijden, eentje zelfs in een wereldrecord. En op het soms woelige Olympische water blijken Head en Paulis mentaal sterk en maken ze hun favorietenrol volledig waar. Hun goud komt geen moment in gevaar.

Coach van het Jaar

Turncoach Vincent Wevers is verkozen tot Coach van het Jaar.

Het juryrapport:

Hij werd, zoals hij dat zelf noemt, verjaagd uit zijn eigen zaal. Maar Vincent Wevers gaf, in het belang van zijn tweelingdochters Lieke en Sanne en de turnsport, niet op. Hij sliep doordeweeks zelfs ver weg van huis en zijn vrouw in een bejaardentehuis in Heerenveen. De ultieme beloning voor zijn topsportmentaliteit en opofferingsgezindheid krijgt Wevers in Rio. De Nederlandse ploeg, met onder anderen zijn dochters, kwalificeert zich voor de teamfinale en wordt daarin zevende. En het wordt nog mooier als Sanne in de finale op de balk de beste blijkt te zijn en het goud wint. In die prestatie komt de kracht van de visie en werkwijze van Wevers tot uiting.

Young Talent Award en FBK Carrièreprijs

Turnster Eythora Thorsdottir heeft de Young Talent Award uitgereikt gekregen. Esther Vergeer werd geëerd met de Fanny Blankers-Koen Carrère Prijs.

 

 

Sportgala

Sportprijzen uitgereikt op Sportgala 2016.

winnaars332
Deel dit via: