6 aug 2016
Blog Gerard Dielessen: Rio2016: onze diversiteit maakt ons één

Vanderlei Lima vlam 300x200Vanderlei de Lima ontsteekt de vlamFoto: Getty Images

De Olympische vlam brandt; de Spelen van Rio2016 zijn begonnen. Vandaag gaan de Spelen voor TeamNL sportief gezien ook echt beginnen.

Gisteravond sprak IOC-voorzitter Thomas Bach behartigwaardige woorden tijdens de openingsceremonie: "We leven in een wereld waarin mensen denken dat ze superieur zijn aan anderen. Ons antwoord is Olympische solidariteit. In onze Olympische wereld tolereren we geen ongelijkheid. Onze diversiteit maakt ons één.” 

Het was een prachtige en kleurrijke openingsceremonie in het ‘heilige’ Maracana-stadion in Rio de Janeiro. Een spektakel waarin de geschiedenis van de Europese landveroveraars en de gewelddadige werkelijkheid van het Braziliaanse heden niet werden geschuwd. Met zelfspot ook.

En voor het eerst bij een opening ook een waarschuwing aan de mensheid. We zagen Amsterdam onder water verdwijnen als gevolg van de opwarming van de aarde.

Gisteravond werd ook duidelijk wat het betekent als iedereen gevolg geeft aan de Olympische oproep aan de jeugd van de hele wereld om één keer in de vier jaar bij elkaar te komen om met elkaar te sporten. Waarbij iedereen mag meedoen, zonder onderscheid des persoon, nationaliteit, religie, seksuele geaardheid, politieke voorkeur, geloof of afkomst.

Sporters uit alle 205 landen, een team van onafhankelijke sporters en zelfs een vluchtelingenteam, dat bij binnenkomst hartstochtelijk werd toegejuicht door bijna 60.000 toeschouwers. Iedereen was erbij, op zo’n honderd Russische sporters na natuurlijk die niet hadden kunnen bewijzen dat ze schoon genoeg waren van doping.  

Want zover zijn we al wel gekomen in onze strijd tegen doping: het voor ons zo logische uitgangspunt dat je onschuldig bent tot het tegendeel is bewezen, werd voor Rio terzijde geschoven. Vanwege het door de Russische overheid georganiseerde grootschalige en langdurige dopinggebruik, dat nog maar achttien (18!) dagen geleden aan het licht werd gebracht.  

Ook ik wilde aanvankelijk net als vele anderen best nog wel verder gaan en Rusland wellicht helemaal uitsluiten.

Als je onderling afgesproken hebt dat je je als sportorganisatie en als land aan de anti-dopingcode houdt, dan moet je in principe met z’n allen ook bereid zijn om de uiterste consequentie te trekken en een sportbond of land uitsluiten van deelname aan internationale sportwedstrijden als die sportbond of dat land niet compliant is.

De IAAF - de Internationale Atletiek Federatie - heeft op basis van het herhaald aangetoonde gebrek aan compliance van de Russische atletiek, gemeend de gehele Russische atletiekbond te moeten uitsluiten. Het CAS, toch vaak de juridische beschermheer van de individuele sporter, heeft geconcludeerd dat de IAAF in deze specifieke situatie deze rigoureuze maatregel zeker wel heeft mogen nemen. 

Sebastian Coe, de voorzitter van de IAAF en geheel voorstander van deze uitsluiting, sprak op de dag van de CAS uitspraak de terechte wens uit dat Rusland weer snel in de internationale atletiekfamilie opgenomen zou worden. “Ik ben geen voorzitter geworden om atleten uit te sluiten.”

Coe heeft wat mij betreft helemaal gelijk. We willen in de sport natuurlijk niemand uitsluiten, en al helemaal niet louter en alleen op grond van zijn nationaliteit, hoe zeer we soms de overheid van zo’n land ook veroordelen.

Het IOC heeft het beschermen van de schone sporters als hoogste doel gesteld. Dat betekent dat je zowel de kans op een competitie waar dopinggebruikers aan meedoen zo klein mogelijk moet maken, als dat je iedere schone sporter individueel juist het recht wil geven om wel mee te kunnen doen. En opnieuw, zonder onderscheid des persoon, nationaliteit, etc…

Het IOC lijkt met de maatregelen die nu voor Rio 2016 zijn genomen, de bijna onverenigbare doelstellingen toch vrij dicht bij elkaar te hebben gebracht. En het IOC heeft bovendien een groot aantal maatregelen genomen die deze doelstellingen uiteindelijk mogelijk helemaal bijeen kunnen brengen. Want ook hier geldt de Olympische ambitie dat diversiteit ons één maakt en superieur gedrag waarbij men denkt doping te kunnen gebruiken, niet wordt getolereerd.

Maar eerst vandaag. Ik schreef het al, het gaat voor TeamNL en de 206 andere Olympische teams eindelijk beginnen! Daar hebben we lang naar uitgekeken. We gaan dik twee weken van sport genieten. Hier in Rio, en thuis in Nederland bij de Olympic Experience in Den Haag. Genieten van al die jonge mensen van over de hele wereld, die zich hebben voorgenomen het beste uit zich zelf te halen om hun sportieve dromen waar te maken.

Making a better world through sports, of zoals wij zeggen: we winnen veel met sport.

Ik wens iedereen prachtige en inspirerende Spelen en TeamNL heel veel succes!

Gerard Dielessen
Algemeen directeur NOC*NSF

Bekijk hier eerdere blogs van Gerard Dielessen.

Rio 2016

Blog Gerard Dielessen: Rio2016: onze diversiteit maakt ons één

Vanderlei Lima vlam 332x269
Deel dit via:

Reageren

Naam
E-mail
Reactie