za 31 jan 2015
Zeilen en CP-voetbal van Paralympisch programma Tokyo gehaald

Kooij_300x200Geen CP-voetbal in Tokyo 2020Foto: Mathilde Dusol
ABU DHABI - Zeilen en CP-voetbal maken geen deel uit van de sporten die te zien zijn tijdens de Paraympische Spelen in 2020 in Tokyo. Badminton en taekwondo zijn aan het programma toegevoegd. Dat heeft het Internationaal Paralympisch Comité (IPC) vandaag bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst in Abu Dhabi.

In totaal zal er in de Japanse hoofdstad tijdens de Paralympische Spelen in 22 takken van sport om de medailles worden gestreden. Naast de twee nieuwe sporten zijn dat atletiek, boccia, handboogschieten, kanovaren, wielrennen, hippische sport, football 5-a-side (voor mensen met een visuele beperking), goalball, judo, powerlifting, roeien, schieten, zitvolleybal, zwemmen, tafeltennis, triatlon, rolstoelbasketbal, rolstoelschermen, rolstoeltennis en rolstoelrugby.

Zowel zeilen als CP-voetbal worden volgens het IPC wereldwijd niet breed genoeg beoefend om op het programma van de Spelen te worden gehandhaafd. Voor Paralympic TeamNL is dat een pijnlijke beslissing. In London 2012 haalde het Sonar-team nog goud bij het zeilen en was er brons voor Thierry Schmitter. De CP-voetballers eindigden in de Britse hoofdstad als vijfde.

André Cats, chef de mission Paralympic TeamNL, vindt het jammer dat twee sporten waarin Nederland goede resultaten boekt van de kalender zijn gehaald. "Het IPC-bestuur heeft ervoor gekozen om druk te zetten op alle sporten om de kwaliteit en het aantal deelnemende landen te verhogen. Dat is goed beleid wat ons betreft. Voor de Nederlandse situatie is het wel heel zuur dat twee goed presterende sporten als zeilen en CP-voetbal vanaf Tokyo 2020 geen deel meer uitmaken van het programma. We gaan met volle energie met deze twee sporten verder in de voorbereiding op Rio 2016. Voor deze campagne heeft de IPC-beslissing geen enkel gevolg."

Klik hier voor een verdere toelichting van het IPC
Tokyo 2020 Zeilen en CP-voetbal van Paralympisch programma Tokyo gehaald Teamfoto Ned-Bra MD 332x269
Deel dit via: