do 23 apr 2015
Minister Schippers presenteert nieuw gehandicaptensportbeleid

schippers_grenzenloosactief300Minister Schippers en presentator Toine van PeperstratenFoto: www.twitter.com/esthervergeer
ARNHEM - In opdracht van het ministerie van VWS is een nieuw programma ontwikkeld om sporten en bewegen voor mensen met een beperking te bevorderen. Grenzeloos actief is de naam van het programma, dat op de 40e verjaardag van Fonds Gehandicaptensport en tijdens de Nationale Sportweek werd bekendgemaakt. Het programma is opgesteld door MEE Nederland, Vereniging Sport en Gemeenten, Sportkracht12, NISB/SOS en NOC*NSF.
Helaas blijft de sport- en beweegdeelname onder de 1,7 miljoen mensen met een beperking nog steeds achter in vergelijking met valide mensen, met name bij mensen met een motorische, visuele of auditieve beperking. Uit onderzoek blijkt dat mensen met een beperking en organisaties die sportaanbod voor deze doelgroep aanbieden elkaar moeilijk kunnen vinden. Ook is er vaak sprake van praktische belemmeringen om mee te kunnen doen aan sport- en beweegactiviteiten, zoals vervoer, de toegankelijkheid van gebouwen en de juiste ondersteuning en begeleiding.

In opdracht van het ministerie van VWS is daarom een programma uitgewerkt met de ambitie om iedereen met een beperking die wil sporten en bewegen dat ook moet kunnen. Het liefst zo dicht mogelijk bij huis.

Minister Schippers: “Sporten en bewegen is leuk en gezond. Iedereen die dat wil, moet dat kunnen doen. Of het nou basketbal is, wandelen, of zwemmen. Ook als je een beperking hebt. En dan niet op een speciale locatie, maar gewoon in de buurt.”

Rita van Driel, programmamanager Gehandicaptensport bij NOC*NSF: “Kern van het plan is om regionaal de samenwerking te bevorderen tussen partijen die zich richten op mensen met een beperking en organisaties die sport- en beweegactiviteiten voor deze doelgroep aanbieden. Daarbij moet de vraag van de doelgroep leidend zijn. Daarnaast wordt het aanbod nog beter geïntegreerd binnen de sportstimuleringsregeling Sport en Bewegen in de Buurt en de betrokkenheid van buurtsportcoaches vergroot. Ook komt er een landelijk expertteam dat gemeenten en organisatoren van sport- en beweegactiviteiten gaat adviseren over sportstimulering bij mensen met een beperking.”

Het ministerie van VWS stelt ruim 6,5 miljoen euro tot en met 2018 voor het programma beschikbaar.
NOC*NSF Minister Schippers presenteert nieuw gehandicaptensportbeleid schippers_grenzenloosactief332
Deel dit via: