Ireen Wust 335x194 Dag 30: Ireen Wüst kijkt terug met een heel erg grote glimlach
Ireen Wust 970x400

Dag 30: Ireen Wüst kijkt terug met een heel erg grote glimlach

Ireen Wust ANOC Award 300x200Ireen Wüst heeft de ANOC Award gekregenFoto: ANOC
"Het jaar waarin alles lukte." Zo vat Ireen Wüst het jaar 2014 samen. En die omschrijving is niet zo verwonderlijk. Het leek wel of alles wat de Brabantse schaatsster dit jaar aanraakte, veranderde in goud. Allereerst werd ze Europees kampioen allround in Hamar, vervolgens voegde ze in Heerenveen de wereldtitel aan haar palmares toe. Bovendien reed ze tijdens het OKT in Thialf een wereldrecord voor laaglandbanen op de 1500 meter.

Maar het hoogtepunt lag uiteraard in februari. Op de Olympische Winterspelen in Sochi schreef ze zich in voor vijf afstanden en dat leverde haar evenzoveel medailles op. "Dat waren wel twee heel bijzondere weken uit mijn leven", reageert de Sportvrouw van het jaar. "Ik had een overvolle agenda. Het ging maar door met eigenlijk alleen maar hoogtepunten. Ik kijk er met een heel erg grote glimlach op terug."

Tijd om te genieten had ze in de Russische badplaats niet. Dat kwam pas later toen ze weer terug was in Nederland. Wüst: "Je zit in een roller coaster: je hebt de wedstrijd, met een enorme emotionele ontlading. Dan heb je de volgende dag de medal ceremony, die ook heel speciaal is, en dan heb je de dag daarna weer de volgende afstand. Je hebt eigenlijk geen moment van bezinning, van rust."

Met drie zilveren en twee gouden plakken keerde Wüst huiswaarts. Eerdere Spelen hadden haar al tweemaal goud en een keer brons opgeleverd, waardoor ze nu de meest succesvolle Nederlandse Olympiër aller tijden is. Wüst: "Je beseft het gewoon allemaal niet. Als klein kind keek ik naar Pieter van den Hoogenband, Inge de Bruijn, Leontien van Moorsel en Anky van Grunsven. Dat zijn de grote helden van de Nederlandse sport, die heel veel gewonnen hebben, zeker op de Olympische Spelen. Als je dan ineens boven aan dat lijstje staat geeft dat een bijzonder gevoel."

Eerder deze maand kozen haar mede-sporters Ireen Wüst tot Sportvrouw van het jaar. En ook internationaal werden de prestaties van de Brabantse naar waarde geschat. Zo riep persbureau Reuters haar eveneens uit tot Sportvrouw van het jaar. Sportjournalisten wereldwijd gaven Wüst net iets meer stemmen dan de nummer 2, de Amerikaanse tennisster Serena Williams. Bovendien ontving Wüst de ANOC Award voor de beste vrouwelijke Olympiër in Sochi. Wüst: "Die heb ik in november in Bangkok gekregen. Dan zie je daar weer een compilatie van Sochi en van je eigen prestaties. Dan krijg je weer kippenvel."

Ondanks alle successen moest Ireen Wüst dit jaar op zoek naar een andere ploeg, omdat haar vorige werkgever, TVM, ermee stopte. Ze tekende in mei een tweejarig contract bij Team Continu, dat onder leiding staat van Marianne Timmer en Gianni Romme. In haar nieuwe omgeving werkt ze er hard aan om haar succesreeks in 2015 voort te zetten. Wüst: "Je verandert van coach en krijgt andere ploeggenoten; de structuur is anders. Dat is even wennen, maar uiteindelijk blijft het schaatsen toch gewoon linksom."
Deel dit via: