sven kramer335 Dag 22: Sven Kramer kijkt tevreden terug op bewogen sportjaar
sven kramer 907

Dag 22: Sven Kramer kijkt tevreden terug op bewogen sportjaar

Sochi 2014 is, na Turijn 2006 en Vancouver 2010, de derde Olympische Spelen voor langebaanschaatser Sven Kramer. “En dat beleef je toch anders”, blikt de 28-jarige Fries terug. “In Turijn was het mijn eerste jaar als prof, stond ik er onbevangen in. Vancouver en Sochi zijn weer wel vergelijkbaar, met heel veel druk en belangen.” Het doet niets af aan de magie, vindt Kramer: “Die zit hem in de Spelen ‘an sich’. Ik sport al tien jaar en dan verleg je toch op een gegeven moment de urgentie naar de grote wedstrijden, de EK’s, de WK’s en de Spelen. Natuurlijk zijn World Cups nog steeds heel leuk om te rijden, maar topsport is ook keuzes maken. En de Olympische Spelen bezorgen me daarbij ook nog steeds kippenvel.”

Kramer reist met vier starbewijzen af naar Sochi. Op zaterdag 8 februari bezorgt de schaatser Nederland de eerste medaille van een ongekende oogst met het goud op de 5.000 meter. Hij moet als eerste van de favorieten het ijs op, maar zet een dermate scherpe tijd neer, dat de concurrentie zijn tanden er op stuk bijt. “Dat was voor mij het mooiste moment van Sochi”, haalt de Fries zich de Spelen nog eens voor de geest. “Goud en dat voor de tweede Spelen op rij op dezelfde afstand, dat was nog geen Nederlander eerder gelukt. En mijn tijd van 6.10 was ook een hele mooie”.

Kramer slaat vervolgens de 1500 meter over om zich volledig te kunnen richten op de andere twee afstanden waar goud lonkt. Op de 10.000 meter gaat het nog mis en moet hij zich tevreden stellen met het zilver. “Die 10.000 meter was voor mij wel de tegenvaller van de Spelen. Ik verloor van een fantastisch rijdende Jorrit Bergsma, maar dat had ik graag anders gezien natuurlijk.”

Kramer stapt over de teleurstelling heen en verlegt de focus naar zijn derde ijzer in het vuur, de ploegenachtervolging, die na twee bronzen pogingen nu het goud moet gaan opleveren. Met Koen Verweij en Jan Blokhuijsen slaagt Kramer in die missie. Hij is er opnieuw enthousiast over: “Winnen als team is misschien wel leuker, je doet het samen, je viert het samen. Maar het is anders leuk. Want we zijn individuele sporters en dan haal je meer voldoening uit een individuele medaille, dat zit hem denk ik in de cultuur van de sport.”

Na de Spelen maakt Kramer bekend dat hij en coach Gerard Kemkers hun samenwerking beëindigen. Na negen jaren van grote successen stapt Kramer over naar een andere gerenommeerde coach, Jac Orie. “Dat is geen kwestie van beter of slechter. Kemkers en Orie zijn beide onwijs goede coaches die heel veel succes hebben geboekt. Het is gewoon anders en dat is juist de bedoeling, ik ben hier niet gekomen om hetzelfde te doen."

Of er zaken zijn die hij mist? “De automatismen, maar dat is logisch als je die al die jaren gedraaid hebt. Maar het is een bewuste keuze geweest om een nieuwe uitdaging aan te gaan, iets anders te beleven. Als je op dezelfde voet doorgaat, weet je wat je hebt. Je weet dat een verandering in het begin niet comfortabel is, maar soms moet je een gok nemen en voor een andere dimensie kiezen. En ik heb er nog steeds een goed gevoel bij. Het zal met vallen en opstaan gaan.” Het is niet per se zo dat Kramer bij Orie de 1.500 meter tot speerpunt maakt: “Allrounden en de 5.000 meter blijven net zo belangrijk. Uiteindelijk gaat het me erom een betere schaatser te worden en mijn grenzen te verleggen. Daar leer ik van.”

Twee keer Olympisch goud, een nieuwe coach en ploeg. “2014 is een bewogen sportjaar geweest, dat ik met een tevreden gevoel afsluit. Olympische Spelen zorgen voor veel commotie, het is fijn dat het daarna even rustiger is. De druk wat van de ketel gaat en je een nieuwe basis kunt leggen voor een nieuw seizoen.” Is er iets wat hij anders zou doen als hij het jaar over mocht doen. “Ik ben vaak ziek geweest, maar dat is niet iets waar je zelf veel aan kunt doen. Maar ik heb wel te veel gekwakkeld met mijn gezondheid, ik was graag fitter geweest dit jaar.”

Op de slotvraag wat hij, naast medailles, wint met sport, antwoord Kramer stellig: "Heel veel plezier, dat is het belangrijkste. En dat is ook altijd mijn drijfveer geweest.”
Deel dit via: