Gezonde Sportkantine Harderwijk 335x194 Dag 16: 300 sportclubs op weg naar een gezonde kantine
Gezonde Sportkantine Harderwijk 970x400

Dag 16: 300 sportclubs op weg naar een gezonde kantine

Meer en meer mensen sporten en bewegen. Ze kiezen voor een gezonde leefstijl en daar horen gezond eten en drinken bij. Ook in de sportkantine moet die keuze er zijn. Een kistje fruit op de bar of een kop groentensoep in de wintermaanden; zo simpel kan het zijn. Om een gezond aanbod bij verenigingen te stimuleren, is begin 2014 gestart met het project De Gezonde Sportkantine. 

Uit onderzoek van GfK (in opdracht van het Convenant Gezond Gewicht) blijkt dat bijna één op de drie sporters/bezoekers niet verleid wil worden tot ongezond snacken in de sportkantine. Het project De Gezonde Sportkantine stimuleert en helpt sportverenigingen bij het aanbieden van de gezondere keuze in sportkantines.

De verenigingen krijgen bezoek van een van de sportkantine-adviseurs. Zij begeleiden de verenigingen en voorzien hen van een starterspakket met informatie en materialen. De sportverenigingen kunnen zich aanmelden via www.gezondesportkantine.nl. Inmiddels doen sportverenigingen uit meer dan veertig takken van sport mee aan de Gezonde Sportkantine.

Paul Rosenmöller, voorzitter Convenant Gezond Gewicht, ondertekende eind november bij sportvereniging VVOG in Harderwijk de driehonderdste steunbetuiging van De Gezonde Sportkantine. "Ik ben heel blij dat zoveel voetbal-, tennis- en hockeyclubs dit jaar aan de slag zijn gegaan om ook gezonde producten op de menukaart te zetten. Een goede organisatie, doorzettingsvermogen, maar vooral enthousiaste vrijwilligers blijken daarbij onmisbaar. Zij dragen daardoor bij aan een gezonde leefstijl van de jeugd. Met elkaar brengen we zo meer kinderen en jongeren op gezond gewicht”, aldus Rosenmöller.

Tijdens de grote kick-off bij VVOG werden ook starterspakketten aan drie andere sportverenigingen uitgedeeld. Als JOGG-gemeente zet Harderwijk zich samen met publieke en private partijen zoals bijvoorbeeld: scholen, sportclubs, huisartsen en buurtsupers actief in voor betere sport, beweeg- en speelfaciliteiten én voor meer aandacht voor voeding en beweging. De Gezonde Sportkantine is één van de speerpunten van de aanpak van Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG). 

De Gezonde Sportkantine is een samenwerkingsproject van het Convenant Gezond Gewicht, NOC*NSF, Koninklijke Horeca Nederland (KHN), het Voedingscentrum, MVV Nederland, de KNHB, en de KNLTB. Op dit moment is men bezig met de planvorming voor de Gezonde Sportkantine in 2015 en verder. Hierin zal zeker ruimte zijn voor advies aan nieuwe verenigingen en ondersteuning van de deelnemende verenigingen.
Deel dit via: