Jorrit Bergsma_Quinn Rooney 335x194 Dag 12: Jorrit Bergsma: "Op een gegeven moment weet je: Ik heb hem!"
Jorrit Bergsma_Quinn Rooney 970x400

Jorrit Bergsma: "Op een gegeven moment weet je: Ik heb hem!"

Voor Jorrit Bergsma kende het sportjaar 2014 één onbetwist hoogtepunt: op 18 februari won de 26-jarige langeafstandsspecialist uit Oldeboom de Olympische 10 kilometer in Sochi. Hij versloeg in de Adler Arena onder anderen Sven Kramer en Bob de Jong, die het Nederlandse podium compleet maakten. Twee momenten van die wedstrijd staan de winnaar nog het meest bij: “De strijd met Sven was enorm spannend,” herinnert Bergsma. “Maar toen ik over de finish kwam, dacht ik: ‘hij moet van goede huize komen om deze tijd te verbeteren’. Het tweede moment dat me erg is bijgebleven is tijdens de race van Sven. Hij begon heel voortvarend, maar op een gegeven moment zie je dat hij het niet gaat halen en weet je: ‘ik heb hem!’”

Het was de bekroning van een periode die al voor Vancouver 2010 begon. Bergsma: “Daarvoor reed ik voornamelijk marathons. In het Olympische seizoen kwam ik bij mijn huidige trainer Jillert Anema en ging ik ook langebaan rijden. Voor het langebaanschaatsen is Olympisch goud de grootste prijs die je kan behalen. Je werkt er vier jaar naartoe. Zeker dat laatste jaar zit het continu in je hoofd. Bij elke training die je doet en elke wedstrijd die je rijdt, heb je maar één doel.”

Wat op zijn gouden race volgde was een gekkenhuis. De medailleceremonie op Medals Plaza, de viering in het Holland Heineken House; bij terugkomst in Nederland diverse uitnodigingen en een officiële huldiging in de Ridderzaal in Den Haag. De gouden medaillewinnaars werden geridderd en aansluitend werd een bezoek gebracht aan de koning. Bergsma: “Na de huldiging in de Ridderzaal kwam Jan-Peter Balkenende naar me toe. Die vertelde hoe hij mijn wedstrijd had beleefd, zittend aan de keukentafel. Hij zei dat hij het zo mooi had gevonden. Dat vond ik heel bijzonder. Dat zo iemand die ritten ook zo heeft beleefd. Dat realiseer je je helemaal niet als je in Sochi met die wedstrijden bezig bent. En ook de koning natuurlijk. Die wist precies van iedereen hoe ze het gedaan hadden en vertelde ook hoe hij ervan had genoten. Dat zulke mensen zo’n groot sporthart hebben, vind ik heel mooi.”

Ook privé veranderde er in 2014 het nodige voor Bergsma. Zijn vriendin, de Amerikaanse schaatsster Heather Richardson, verhuisde naar Nederland en samen betrokken ze een nieuwe woning. Bergsma: “Ik woonde nog bij mijn ouders. Voor mij was het maar honderd meter verderop, maar voor haar was het een stuk verder. Ze zit nu ook in onze ploeg en we trainen veel samen. Het is mooi dat je door de sport ook je grote liefde leert kennen.”

Bergsma en Richardson hopen in 2015 te trouwen. Als langeafstandsrijder en sprintster vullen ze elkaar goed aan. Bergsma: “Mochten er ooit kinderen komen, dan zullen het ongetwijfeld goede allrounders zijn.”
Deel dit via: