Maaike de Waard335 Dag 3: Het gouden jeugd-Olympische avontuur van Maaike de Waard
Maaike de Waard970Maaike de Waard

Dag 3: Het gouden jeugd-Olympische avontuur van Maaike de Waard

Daar stond ze op de hoogste trede van het podium in Nanjing, tijdens de Jeugd Olympische Spelen. Maaike de Waard had even eerder de gouden medaille opgevist uit het Olympische bad en zwaaide naar de afgeladen tribunes van het fraaie zwemstadion. “Het volkslied, de vlag, oogcontact met je ouders en het team op de tribune, daar kreeg ik wel kippenvel van. Nee geen tranen”, lacht de net 18 jaar geworden rugslagzwemster uit Rozenburg, onder de rook van Rotterdam.

“Ik had het niet verwacht”, zegt Maaike de Waard, als ze drie maanden later haar gouden race voor de geest haalt. “Ik tikte aan, keek naar het bord en dacht ‘wow’. Dat had ik echt niet durven dromen.” De jeugd Olympische missie was ruim een jaar eerder voor haar begonnen. “Toen ik hoorde dat ik er voor in aanmerking kwam, begon het meteen te leven, werd het een doel.” Het doel van 2014 zelfs, want ze liet de EK langebaan voor senioren in Berlijn, die gelijktijdig met de JOS werden gehouden, voor schieten. “Zo’n evenement als de JOS kun je maar één keer in je leven meemaken”, motiveert De Waard die keuze.

Nanjing, een Chinese metropool met ruim zeven miljoen inwoners, staat in augustus van dit jaar in het teken van de tweede Jeugd Olympische Zomerspelen, een topsportevenement voor topsporters in de leeftijd van 14 tot en met 18 jaar. Kilometers aan kleurige Nanjing 2014-banners fleuren de stad op, waar duizenden vrijwilligers proberen de sporters een onvergetelijk verblijf te bezorgen. Het maakt indruk op Maaike de Waard. “Ik had het groot verwacht, maar dit was echt supergroot. Niet te vergelijken met een zwemtoernooi of met het Europees Jeugd Olympisch Festival. Het was bijna overdreven.”

Ze had zich er wel wat op voorbereid. Via internet had ze onder andere foto’s opgezocht en met haar moeder Bep de Waard, die voor de Nederlandse Antillen op de Olympische Spelen van Barcelona 1992 uitkwam, sprak ze het over het leven in een Olympisch dorp. “Ik probeerde een beeld voor mezelf te schetsen maar de eerste dagen heb ik niettemin mijn ogen uitgekeken: in het dorp, al die grote gebouwen. Maar ik wist meteen ook dat ik met niet moest laten afleiden, me moest focussen.”

Daar slaagt De Waard in. Na een wisselvallig optreden in de voorrondes van de 100 meter rugslag, zwemt ze in de finale van dat nummer een ijzersterke eerste 50 meter. Ze eindigt als vijfde, maar het vertrouwen voor de 50 meter rugslag is opgedaan. Drie dagen later betaalt dat zich uit met een gouden plak. Het zou niet de enige medaille zijn die Youth Olympic TeamNL in Nanjing zou veroveren. Nederland vaardigt een team een team af met 41 sporters. De ploeg, die onder leiding staat van chef de mission en Olympisch judokampioen Mark Huizinga, legt beslag op drie gouden, vier zilveren en vijf bronzen medailles.

Het succes van de rest van de ploeg ontgaat de zwemster niet. “Dat was ook het leuke en leerzame van Nanjing 2014”, analyseert De Waard. “Je gaat wekenlang om met andere sporters, gaat ook bij ze supporteren. Als zwemploeg zijn we toch allemaal individuele sporters en dan is het leuk om te zien hoe bijvoorbeeld teamsporters als hockeysters en basketbalsters op zo’n toernooi te werk gaan. En je leert ook dat je met zoveel sporters bij elkaar goed op de hygiëne moet letten: je moet niet ziek worden.”

De Olympische ervaring smaakt naar meer. “Dat geldt denk ik voor iedere sporter uit ons team, het heeft op iedereen wel indruk gemaakt”, weet De Waard, voor wie het goud geen extra druk heeft opgeleverd en die inmiddels weer op haar vaste basis in Eindhoven toewerkt naar de volgende piek, de Swim Cup in Amsterdam. En wellicht naar een volgende Olympische ervaring.

>> Lees en bekijk hier meer over Nanjing 2014

Highlights van Nanjing 2014:

Deel dit via: