wo 29 mei 2013
Honkbal/softbal, squash en worstelen op shortlist

Milou van der HeijdenMilou van der Heijden
SINT PETERSBURG - Honkbal/softbal, squash en worstelen zijn overgebleven op de shortlist om als sport toegevoegd te worden aan de Olympische Spelen in 2020. Dat is gisteren besloten tijdens het SportAccord-congres in Sint Petersburg. De definitieve beslissing valt 10 september a.s. tijdens het 125ste IOC-congres in Buenos Aires.

Karate, roller sports, sportklimmen, wakeboarden en wushu zijn afgevallen. De keuze werd gemaakt in een geheime stemming onder veertien leden van het uitvoerend comité van het IOC. 

IOC-voorzitter Jacques Rogge, die zelf niet meestemde, verklaarde na afloop: "Het was geen makkelijke beslissing, maar ik denk dat mijn collega's met honkbal/softbal, squash en worstelen een goede keuze hebben gemaakt. Ik wens de overgebleven drie sporten veel succes op weg naar de verkiezing in september en wil de andere sporten hartelijk danken voor hun harde werk en toewijding."

Worstelen is favoriet om zijn plaats op het Olympisch programma te behouden, ondanks dat het uitvoerend comité van het IOC aanvankelijk besloot de sport na Rio 2016 van de kalender te halen. Het besluit leidde tot veel kritiek, omdat worstelen al sinds de eerste moderne Spelen in 1896 in Athene deeluitmaakt van het programma. Sinds de aankondiging heeft de internationale worstelfederatie FILA veel gedaan om de sport aantrekkelijker te maken. Zo zijn er enkele regels gewijzigd en ook op bestuurlijk vlak zijn er veranderingen doorgevoerd. De vechtsport werd in Sint Petersburg als eerste op de shortlist gezet. 

Honkbal en softbal waren in het verleden ook Olympisch, maar werden na Beijing 2008 van het programma gehaald. De sporten hebben sindsdien de krachten gebundeld en de World Baseball Softball Confederation (WBSC) opgericht, teneinde weer op de kaart te worden gezet.

Squash heeft geen Olympisch verleden. De sport deed ook in 2009 al een poging om de Olympische status te krijgen, maar het IOC-congres gaf toen de voorkeur aan golf en rugby sevens.

Om de Olympische Spelen interessant te houden voor sportliefhebbers van alle generaties, evalueert de Olympic Programme-commissie van het IOC alle sporten na elke editie van de Spelen. De commissie hanteert 39 criteria om vast te stellen of een sport geschikt is voor de Spelen. Hieronder vallen zaken als aantrekkingskracht voor de jeugd, mondiale populariteit, goed bestuur, respect voor de deelnemers en respect voor de Olympische waarden

(29 mei 2013)
Deel dit via: