zo 08 sep 2013
Worstelen blijft op Olympisch programma

Rahman Bilici Ryutaru Matsumoto_OS2012 300x200Worstelen in 2012 in LondenFoto: Cameron Spencer/Getty Images
BUENOS AIRES (ANP) - Worstelen blijft voorlopig op het olympisch programma. Dat is zondag besloten tijdens het congres van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) in Buenos Aires. De aloude vechtsport kreeg tijdens de stemming de voorkeur boven squash en honkbal/softbal.

Worstelen werd tijdens het IOC-congres gekozen als extra sport voor de Olympische Spelen van 2020 en 2024. Daarmee is de olympische toekomst van deze tak van sport voorlopig verzekerd. Worstelen kreeg 49 van de 95 uitgebrachte stemmen. Dat was aanzienlijk meer dan honkbal/softbal (24) en squash (22) ontvingen.

Het hoofdbestuur van het IOC kwam in februari van dit jaar met het zwaarwegende advies worstelen vanaf 2020 van het olympisch programma te schrappen. Volgens het uitvoerend comité voldeed de sport niet meer aan de olympische voorwaarden. Worstelen zou onder meer mondiaal te weinig in ontwikkeling zijn, niet genoeg tv-kijkers trekken en amper nog jeugd aantrekken.

Het voorgenomen besluit om worstelen na de Olympische Spelen van Rio de Janeiro in 2016 te 'verbannen', leidde internationaal tot de nodige kritiek, vooral in landen waar worstelen nog steeds populair is. Zo leverden verscheidene worstelaars uit protest hun olympische medailles in.

Ook kwam er een sterke lobby op gang voor het worstelen, met de Russische president Vladimir Poetin als meest prominente pleitbezorger.

25 kernsporten
Het Internationaal Olympisch Comité houdt voor de Spelen van 2020 in Tokio vast aan 25 kernsporten. Zoals verwacht stemden de leden zondag in Buenos Aires daarmee in. Golf en rugby sevens behoren niet tot de 25 kernsporten. In 2009 was al besloten dat beide sporten toegevoegd worden aan het programma op de Spelen van 2016 (Rio) en 2020. Worstelen heeft die status voor de Spelen van 2020 en 2024.
IOC Congres Worstelen blijft op Olympisch programma (foto: Cameron Spencer/Getty Images) Rahman Bilici Ryutaru Matsumoto OS2012 332x269
Deel dit via: