do 02 okt 2014
Olympische ouders in Nanjing

Maaike 300x200Maaike de Waard
In augustus 2014 vonden in Nanjing de tweede Youth Olympic Games plaats: jeugdige sporters van over de hele wereld actief op een Olympisch toernooi. Een mooi evenement waarop het Nederlandse team een aantal medailles wist te pakken: 3x goud, 4x zilver en 5x brons! Trotse ouders, tevreden coaches, prachtige omstandigheden. En veel media-aandacht rondom dit jeugdige evenement! Tenminste... dat zou je verwachten.

Even voorstellen

Cor van Aanholt is namens de Nederlandse Antillen Olympisch actief geweest in Sydney (2000) en is vader van Odile van Aanholt. Hij was er bij toen zijn dochter zilver won in Nanjing met zeilen in de Byte CII-klasse. Bep de Waard, moeder van Maaike de Waard, heeft haar dochter op datzelfde toernooi goud zien winnen op de 50m rugslag. Zij is ook voor de Nederlandse Antillen Olympisch actief geweest, maar dan in Barcelona (1992). Wij vroegen naar hun beleving van Nanjing 2014 en naar de vergelijking met hun eigen Olympische sportervaringen.

Cor van Aanholt: “Odile heeft het als ontzettend leuk ervaren dat ze vanaf het begin betrokken was bij het Nederlandse team, dat zij daar in opgenomen was en er ook onderdeel van uitmaakte. Het was voor haar erg inspirerend om met zoveel verschillende topsporters op te trekken”. Een groot verschil met het uitkomen voor een klein land als de Nederlandse Antillen is, zo stelt hij zich voor: “Daar heb je veel minder het teamgevoel omdat je maar gewoon een teampje bent. Die interactie is niet zo groot dan”.

Nanjing 2014
Dat jeugdsporters baat hebben bij de YOG, kan Bep de Waard beamen: “Ze hebben een ervaring meegekregen die ze heel erg kan motiveren, want het is gróóts. De openings- en sluitingsceremonie, de teamoverdracht. Alles is anders dan bij een EK of WK. Daarnaast zijn er unieke kansen om nieuwe culturen te leren kennen. Maaike moest de eerste week sporten en had daardoor nog twee weken over om die kansen te benutten”. Er was zelfs een cultureel programma opgezet: “Als je zag waar ze mee thuiskwamen: Chinese bloemen, Chinese teksten. Culturele dingen maken en doen: dat is sowieso anders dan bij Olympische Spelen. Dat heeft heel veel lol gebracht; toen werd pas beseft hoe groot het evenement eigenlijk was. Een enorme ervaring!”.

Cor van Aanholt: “En natuurlijk alle extra dingen die het NOC*NSF in samenwerking met de bond heeft gedaan, zoals vooraf trainen in een klimaatkamer. Dat geeft je het gevoel van ‘er wordt om mij gegeven'”. Ook hij vindt de omvang van het evenement enorm: “Er zijn miljarden geïnvesteerd om dit evenement te organiseren in een stad met 8 miljoen inwoners. Er was voor 100 kilometer aan banners, 6 weken lang heeft de industrie stilgelegen. Dat is voor Nederlandse begrippen niet voor te stellen”.

Odile 300x200Odile van Aanholt
Het is wel voor te stellen dat de Nederlandse jeugdsporters onvergetelijke ervaringen hebben opgedaan. Echter, hoe dun de pannenkoek ook is, hij heeft altijd een andere kant.. Cor van Aanholt: “De weg van de jeugdtopsport is een extreme afvalrace. Daarnaast is er veel voor nodig om je status te behouden. Je moet als kind blijven presteren en er zijn maar weinig rustmomenten; het zou goed zijn om anderhalve maand lang wat druk van de ketel te hebben. In ons gezin hebben we vier competitieve kinderen: er is een gezonde druk. Thuis moet het echter wel relaxt zijn omdat de druk van buitenaf soms erg groot is. Dit kan weggenomen worden door relativerend gedrag van ouders. Het is niet goed om altijd maar te verwachten dat je kind presteert: leer als ouders, coaches, bondsbestuurders wat piekmomenten zijn”. Bep de Waard: “Je moet zoveel mogelijk voor het presteren gaan, maar jezelf ook openstellen voor het genieten van het geheel”.

Dat er in de Nederlandse media weinig tot geen aandacht aan het de Jeugd Olympische Spelen in Nanjing werd geschonken, is volgens Bep de Waard jammer: "Blijkbaar is de jeugd nog niet belangrijk genoeg. Gelukkig werd er door NOCNSF en de KNZB (zwembond) wel aandacht aan besteedt, maar dit heeft nog onvoldoende "reikwijdte" om als stimulans te dienen voor anderen”. Cor van Aanholt vindt het daarentegen juist een gemiste kans: “Onbegrijpelijk dat er nul komma nul aandacht in de media is geweest voor het neusje van de zalm. Dit kan zó inspirerend zijn voor zóveel kinderen!

Al met al kan gesteld worden dat de Jeugd Olympische Spelen heel wat stof tot nadenken geeft.

De gouden tip
Beide ouders is aan het eind van het interview gevraagd of ze jeugdsportend Nederland nog wat willen meegeven. Bep de Waard: “Houd altijd je toekomst voor ogen. Tegenwoordig sporten kinderen veel jonger, waardoor het extra belangrijk is om ze aan te moedigen hun opleiding af te maken. Blijf er iets naast doen, want met zwemmen alleen kun je je brood niet verdienen”. Cor van Aanholt: “Sport is een prachtig instrument voor ouders. Je kunt sport samen met het kind beleven en elke beleving –zowel positief als negatief- is een prachtig moment om iets aan opvoeding mee te geven”.
Deel dit via: