ma 28 apr 2014
Europese Spelen: Baku wil iets groots neerzetten

Jeroen Bijl 300x170Chef de mission Jeroen Bijl
ARNHEM - In navolging van andere continenten krijgt Europa vanaf volgend jaar zijn eigen continentale Spelen. In juni 2015 vindt in Baku (Azerbeidzjan) de eerste editie van de Europese Spelen plaats. Dit negentien sporten tellende evenement zal vervolgens elke vier jaar - één jaar voor de Olympische Zomerspelen - gehouden worden.

Jeroen Bijl is chef de mission van de Nederlandse ploeg in Baku. Hij verwacht volgend jaar juni met een groep van honderd à 150 atleten in Baku actief te kunnen zijn. “Continentale Spelen zoals de Pan American Games en de Asian Games worden al jaren met heel veel succes georganiseerd. Men hecht veel waarde aan die toernooien en daarom ligt het niveau van competitie ook erg hoog. Dit heeft het Europees Olympisch Comité ‘getriggerd’ om te starten met de Europese Spelen.”  Wat volgens Bijl ook meetelt is dat sommige sporten moeite hebben om een EK te organiseren en aandacht te vragen voor hun sport. “Voor deze sporten zijn de Europese Spelen een uitkomst."

Bijl is nu met de bonden in gesprek over de selectiecriteria en die rondgang leert hem dat ook de Nederlandse sportbonden het toernooi serieus nemen. “Sommige bonden zien het toernooi als een EK, andere als een Olympisch kwalificatiemoment, terwijl bijvoorbeeld het zwemtoernooi een jeugd-EK zal zijn. Het is de eerste keer dat de Europese Spelen gehouden worden en we moeten het toernooi de kans geven om zich te ontwikkelen. Na een paar edities moet het écht een volwaardig evenement zijn.”

Samen met projectleider Yvonne Karman was Bijl in maart twee dagen lang in Baku, de stad die volgens de Azerbeidjaanse minister van Sport Azad Arif oglu Rahimov het best bewaarde geheim van de wereld is. Ze kregen inzicht in de organisatie van het evenement en mochten hun feedback daarop geven. “De grote gemene deler is dat de organisatie het goed voor elkaar heeft. Baku heeft veel mensen uit de organisatie van London 2012 aangetrokken en dat betaalt zich uit. Het is niet zomaar een toernooi en al helemaal niet voor de Azerbeidzjanen. Zij willen echt iets groots neerzetten, ook in de hoop dat ze
in de toekomst eens de Olympische Spelen mogen organiseren.”

Paralympische discipline
Tijdens de Europese Spelen in Baku strijden zestien visueel beperkte judoka’s – acht mannen en acht vrouwen – met elkaar om de ereplaatsen in de twee disciplines. Daarmee worden de Europese Spelen het eerste continentale evenement met een Paralympische discipline op het programma.

Bron: Lopend Vuur, mei 2014
Deel dit via: