zo 24 aug 2014
Zilver voor zeilster Van Aanholt, brons voor windsurfer Van Someren

Lars en Odile332x269Lars van Someren en Odile van AanholtFoto: NOC*NSF
NANJING - Youth Olympic TeamNL heeft twee medailles toegevoegd aan het totaal van acht. Op Jinniu Lake kreeg zeilster Odile van Aanholt het zilver omgehangen en veroverde windsurfer Lars van Someren een bronzen medaille. Met nog drie wedstrijddagen in het vooruitzicht heeft de Nederlandse ploeg onder leiding van chef de mission Mark Huizinga tien medailles gewonnen: drie keer goud, twee keer zilver en vijf brons.

Odile van Aanholt leek in de Byte CII-klasse tot een minuut voor het einde van de wedstrijd op een gouden koers te liggen. Ze had een goede start gehad, verloor vervolgens in de regen en mist enkele posities, maar knokte zich terug naar de zesde plek, precies genoeg omdat haar Singaporese concurrent Samantha Yom derde lag. In een tumultueus slot veranderde er echter van alles: bij de laatste boei voer de Hongaarse koploper plots even de verkeerde kant op en schoof Yom een plekje op. Tegelijkertijd verloor Van Aanholt een positie en werd goud ineens zilver.

“Dat was even wrang”, vond coach Sietse-Jan Sietzema. “Vooral omdat het een vreemde situatie was met die Hongaarse die de verkeerde kant op zeilde.” Toen de gemoederen later bedaard waren, maakte de teleurstelling over het gemiste goud plaats voor vreugde over het zilver. “Odile heeft hier de hele week erg goed gevaren, ze heeft eigenlijk geen slechte dag gehad. Ze was goed genoeg om te winnen, maar komt uiteindelijk een puntje te kort. Maar we zijn niettemin blij.”

Voor Scipio Houtman viel er in Nanjing minder te juichen. De Amsterdammer kon zijn draai niet vinden op Jinniu Lake, sloeg aan het twijfelen en raakte al vroeg in het toernooi in het achterveld verzeild. “Dat was beneden zijn niveau, in normale doen is hij een medaillekandidaat hier. Erg jammer dus”, vond Sietzema.

Windsurfen
Lars van Someren consolideerde zijn bronzen positie in de BIC Techno. “Het was vooral in het begin spannend, met zeven jongens die nog kans op een medaille hadden”, zei coach Robbert-Jan van Velzen. Door enkele sterke windvlagen wisselden de posities sterk, maar later werd het rustiger.” Van Someren lag toen op de vierde plaats en wist zijn concurrent in de strijd om het brons, de Fransman Tom Monnet, aan kop. De Almeerder kon zijn vierde plek echter in handen houden en kreeg even later het brons omgehangen.

Aimee van ’t Hoff kon net geen plek meer stijgen in het klassement en bleef vierde. De Blaricumse had wel een sterke start en rondde de bovenboei als tweede, terwijl haar concurrenten in het achterveld lagen. Bij de volgende boei veranderde de situatie echter. Van ’t Hoff koos de op dat moment juiste lijn. “Maar daarna draaide de wind door een onweerswolk. De concurrenten kozen een andere lijn en passeerden. Daar viel voor Aimee weinig aan te veranderen,” treurde Van Velzen. 
Deel dit via: