za 23 aug 2014
Hockeysters naar halve finales in Nanjing

Michelle Fillet 300x200Michelle Fillet verdedigtFoto: NOC*NSF
NANJING - De hockeysters zijn in Nanjing doorgedrongen tot de halve finales. De ploeg van coach Ageeth Boomgaardt maakte na een stroeve start korte mettten met Duitsland: 8-1.

De Duitse ploeg was als vierde geëindigd in de andere groep, maar verraste Nederland door in de eerste minuut de bal achter keepster Karlijn Adank te prikken, pas het tweede tegendoelpunt in dit Olympische toernooi. Nederland schrok, zette meteen aan en ging naarstig op zoek naar de gelijkmaker. Het ging daarbij wat gehaast te werk en speelde daarmee de tegenstander, die zich voor het eigen doel terugtrok, in de kaart.

In de drukte voor het Duitse doel kreeg Nederland weinig ruimte om uit te halen en als dat al wel lukte, was er nog de uitstekende keepster, die lang haar doel schoon wist te houden. In de laatste minuut van de eerste periode, moest ze echter alsnog buigen voor een inzet van Frédérique Matla.

Meteen na de onderbreking schoot Marijn Veen de 2-1 binnen, waarna bleek dat Nederland van Duitsland weinig te vrezen had. De oosterburen konden weinig anders van verdedigen, de bal wegrammen of van grote afstand op doel schieten. Het was een kwestie van tijd dat Nederland de genadeklap toediende en dat gebeurde in het tweede deel van de tweede periode door Maxime Kerstholt en opnieuw Matla.

In de derde periode was de strijd gestreden en liep Nederland via opnieuw Kerstholt en Veen en twee rake klappen van Michelle Fillet uit naar 8-1. In de halve finales ontmoet Nederland opnieuw Argentinië, dat Uruguay uitschakelde. Dit duel staat voor zondag in het schema.

Bekijk hier de reactie van de Nederlandse speelster Ginella Zerbo.
Klik hier om foto's van de wedstrijd te bekijken.

Basketbal
Ook de basketbalsters versloegen Duitsland in het 3-tegen-3 toernooi. De ploeg van bondscoach Peter van Paassen, al zeker van een plek bij de laatste zestien, won met 20-11 en blijft groep A aanvoeren. “Nu is het zaak om zo hoog mogelijk te eindigen, zodat we tegen een mindere tegenstander uit de andere groep loten in de volgende ronde”, zei speelster Esther Fokke.

Nederland ondervond alleen in het eerste deel van de partij weerstand van de Duitse ploeg, die telkens terug wist te komen van een achterstand en tot 6-6 de druk er zo op hield bij Oranje. De Nederlandse meisjes blikten of bloosden niet. Esther Fokke, Charlotte van Kleef, Fleur Kuijt en Janis Ndiba weten deze week met slimme passjes, een goede verdediging en rebound en zeker via rake afstandsschoten veelal uit de problemen te blijven. Ook tegen Duitsland lukte dat.

“Zij werden ook moe, want ze hebben geen wisselmogelijkheid”, verklaarde Van Paassen deels het onvermogen van de opponent om in het tempo van Nederland mee te gaan. Oranje demarreerde via 10-6 en 13-8 naar 18-9 om op 20-11 te finishen. Met nog twee duels tegen laagvliegers Brazilië en Slovenië lonkt een wedstrijd in de knock-outfase tegen tegen één van de gehoopte lager geklasseerde ploegen in de andere groep.

“Waar dit eindigt? Geen idee. We hebben geen geheim, we werken hard en het gaat goed, we zien wel hoe ver we komen,” zei Fokke. “Goede vraag”, vroeg Van Paassen even bedenktijd op de vraag of het naar verwachting gaat. “Vooraf was het moeilijk in te schatten omdat je de kracht van de tegenstanders niet goed kende. Maar we spelen goed en wat ik wel weet is dat er nog rek in de ploeg zit.”
Handboogschieten
Jan van Tongeren bereikte de laatste zestien van de individuele recurve. De Ravensteiner kende weinig moeite met de Libanees Mohamed El Ghrary: 6-2.

“Prima, want er zit toch spanning op zo’n eerste duel. En Jan haalde net als gisteren zijn eigen niveau en normaal gesproken is dat voldoende tegen deze jongen”, zei coach Emiel Custers. De 15-jarige handboogschutter startte met winst in de eerste set en liet daar een set met de volledige score van 30 punten op volgen. De Libanees krabbelde daarna nog wel een set terug, maar opnieuw een sterke serie van drie pijlen bracht Van Tongeren in veilige haven. “Het is niet echt van invloed wat hij schiet. Ik richt me op mijn eigen spel.”

Bekijk hier de reactie van Jan van Tongeren.

In de volgende ronde wacht de Argentijn Francisco Rodriguez, de nummer 20 van de ranking round, die de nummer dertien Elia Fregnan (Ita) de doorgang versperde. “Ik ken hem niet, dus we zien dinsdag wel”, zei Van Tongeren. “Dan begint het eigenlijk opnieuw met die twee dagen rust er tussen. Dan is het eerste duel altijd weer het moeilijkste”, vond Custers. “Ik vond die Argentijn sterk schieten vandaag, maar Jan ook. En bij de laatste zestien is iedereen kanshebber.”

Hippisch
Lisa Nooren heeft nog geen potten kunnen breken in de individuele springwedstrijd. Op het haar toegewezen paard For The Sun stootte ze in de eerste ronde twee keer een balk eraf en weigerde het paard een hindernis, wat ook nog een tijdstraf tot gevolg had, waardoor ze met veertien strafpunten op de 25ste plaats staat. Zondag is de afsluitende tweede ronde.

Zeilen
Op Jinniu Lake was er wederom geen zuchtje wind. Rond een stevige onweersbui leken de boten even het water op te mogen, maar nadat de bui was overgetrokken ging de wind ook weer liggen. De medal races zijn verplaatst naar zondag. Mocht er dan ook niet gevaren kunnen worden, is de huidige stand meteen de eindstand.
Michelle Fillet 332x269
Deel dit via: