wo 30 jul 2014
Lisa Nooren: ‘Minder paardrijden? Dat zit er bij mij niet in’

lizanooren_300KNHSLisa NoorenFoto: KNHS
Het bericht kwam als een verrassing voor Lisa Nooren. De 16-jarige springamazone mag in augustus meedoen aan de Jeugd Olympische Spelen in de Chinese stad Nanjing. En ze heeft ambities te over. “Natuurlijk hoop ik op een gouden medaille.”

Nee, ze had de uitnodiging niet verwacht. “Vooral omdat aanvankelijk gezegd werd dat ik alleen met mijn vader als trainer naar het toernooi zou kunnen gaan.” Vader Henk Nooren, als springruiter actief op de Zomerspelen van 1976, werkt echter al jaren als trainer in het buitenland. “Ik ben altijd met mijn moeder op pad, mijn vader komt bijna nooit. Uiteindelijk bleek dat geen probleem en mag ik gewoon gaan. Het wordt een ongelooflijke ervaring, heel leuk om het mee te kunnen maken. Ik ga er naartoe om te ontdekken wat het is om aan zo’n evenement mee te doen en natuurlijk hoop ik dan op een gouden medaille.”

Ze heeft de uitverkiezing te danken aan haar prestaties op het EK voor junioren afgelopen jaar in Spanje. Daar voldeed Nooren aan de norm door een bronzen medaille te winnen. “Ik heb sowieso een fantastisch jaar gehad, met internationale Grote Prijzen die ik heb gewonnen. Hopelijk kan ik dat nu volhouden, maar voorlopig valt alles mooi op z’n plek.”

Aanpassen
Ze rijdt op Zigo, een tienjarige ruin waar ze een speciale band mee heeft. “Ik rijd er al vier jaar mee, hij is mijn eerste paard. Echt nog een baby toen we ‘m kregen en nog steeds is het een ontzettend lief paard. Als het kon, zou hij bij ons in huis wonen.” Komende zomer in China moet Nooren even afscheid nemen van Zigo. Alle deelnemers krijgen daar een paard toegewezen. “Dat is weer een goede ervaring. Ik ben wel gewend om op andere paarden te rijden, maar het blijft toch lastig om jezelf aan te passen.”

Als spruit uit een rasechte paardenfamilie is het bepaald geen verrassing dat Nooren van jongs af aan op paarden en pony’s heeft gereden. “Als baby zat ik al voorop het paard. Zelf had ik een shetlandpony waar ik altijd mee rondreed. Op mijn eerste internationale ponyconcours, ik was 12, kreeg ik in de gaten dat het serieus werd.” Nu rijdt ze elke dag na school op haar paard, de weekenden zijn voor de concours. “Vaak mis ik daardoor school op donderdag en vrijdag. Ik ben maar van vwo naar havo gegaan, het werd te veel. Nee, ik kies niet voor minder paardrijden, dat zit er bij mij niet in. Ik ga voor het allerhoogste: de Olympische Spelen.”

Met haar familie woont Nooren al negen jaar in Clermont-sous-Huy in België, vlakbij Luik. Ze zou zich zomaar een Belgische kunnen voelen. “O nee, helemaal niet! Ze hebben me eens gevraagd of ik voor België wil uitkomen. Niet dus, ik ben gewoon Nederlands.”

Bron: Lopend Vuur 2, april 2014

Meer info: www.nocnsf.nl/nanjing2014
Deel dit via: