Marlou Sportgala Sportgala, kampioenen en bijzondere vermeldingen

20 mei 2014
9. En verder in 2013 ...

Bekijk het NOS | NOC*NSF Sportgala 2013:

Wereldkampioenen

 

Beachvolleybal

Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen

 

 

Wielrennen

Ellen van Dijk

Individuele tijdrit

Wielrennen

Marianne Vos

Wegwedstrijd

Wielrennen

Marianne Vos

Veldrijden

Wielrennen

Max Verstappen

Karting - KZ

Motocross

Jeffrey Herlings

Motocross MX2

Mountainbike

Joost Wichman

4-Cross

Atletiek Paralympisch

Marlou van Rhijn

100m T44

Atletiek Paralympisch

Marlou van Rhijn

200m T44

Zeilen Paralympisch

Guus Bijlard

2.4mR klasse

Zwemmen Paralympisch

Marc Evers

100m rugslag S14

Zwemmen Paralympisch

Marlou van der Kulk

100m rugslag S14

Zwemmen Paralympisch

Marc Evers

100m schoolslag SB14

Zwemmen Paralympisch

Lisette Teunissen

50m rugslag S4

Inline skaten

Crispijn Ariëns

Marathon wegwedstrijd

Roeien

Netherlands

M-4

Roeien

Nederland

LW 4X

Schaatsen

Jorrit Bergsma

10.000m WK Afstanden

Schaatsen

Ireen Wüst

1500m WK Afstanden

Schaatsen

Ireen Wüst

3000m WK Afstanden

Schaatsen

Sven Kramer

5000m WK Afstanden

Schaatsen

Sven Kramer

WK Allround

Schaatsen

Ireen Wüst

WK Allround

Schaatsen

Michel Mulder

WK Sprint

Schaatsen

Nederland

Ploegenachtervolging mannen

Schaatsen

Nederland

Ploegenachtervolging vrouwen

Zwemmen

Ranomi Kromowidjojo

50m vrije slag

Inline skaten

Crispijn Ariëns

Marathon wegwedstrijd

Hengelsport

Bianca Venema en Lisette Beunders

Karpervissen

 

Europees kampioenen

Atletiek

Eelco Sintnicolaas

Zevenkamp indoor

Judo

Kim Polling

70kg -vrouwen

Judo

Nederlands team

vrouwen

Karting

Max Verstappen

Karting - CIK-FIA KF

Karting

Max Verstappen

Karting - CIK-FIA KZ

Roeien

Nederland

Mannen vier zonder

Zeilen

Mulder/De Koning

Sailing Nacra 17 Mixed

Shorttrack

Freek van der Wart

1000m mannen

Shorttrack

Sjinkie Knegt

1500m mannen

Shorttrack

Freek van der Wart

3000m mannen

Shorttrack

Nederland

3000m aflossing vrouwen

Shorttrack

Freek van der Wart

Overall Men

Schaatsen

Sven Kramer

EK Allround

Schaatsen

Ireen Wüst

EK Allround

Triatlon

Rachel Klamer

Olympische afstand vrouwen

Zwemmend redden

Nederland

Simulated Emergency Rescue Competition

Zwemmend redden

Robert Hendriks

Beach Flags, mannen

 

Pahud de Mortanges Trofee
De Pahud de Mortanges Trofee ging in mei 2013 naar Epke Zonderland. NOC*NSF kent de trofee sinds 1972 - op advies van de chef de mission - toe aan de meest voorbeeldige Nederlandse Olympiër. Tijdens de Spelen van Londen was dat dus Epke Zonderland.

Van Tuyllbeker
Het bestuur van NOC*NSF besloot de Van Tuyllbeker uit te reiken aan de Koninklijke Nederlandse Hockey Bond. De prijs is een erkenning voor de Olympische bond met de beste prestaties in het afgelopen jaar. Het gaat daarbij niet alleen om senioren-, maar ook jeugdkampioenschappen. Behalve de successen in Londen 2012 (goud voor het vrouwenteam, zilver voor de mannen) veroverde Jong Oranje (vrouwen) goud op het EK, net als de jongens B en meisjes B. EK-zilver was er bovendien voor Jong Oranje (mannen).

Sportiefste school van Nederland
Basisschool Caleidoscoop in Almere werd in 2013 uitgeroepen tot de Sportiefste School van Nederland. De verkiezing is een jaarlijks evenement waarbij de school die het meest actief is op het gebied van lichamelijke oefening, bewegen en sport zich de sportiefste mag noemen. De Koninklijke Vereniging van Leraren Lichamelijke Opvoeding organiseert de verkiezing in samenwerking met NOC*NSF. Tijdens de finaledag strijden de genomineerde scholen om de eretitel.

Sportgemeente van het jaar
Eindhoven werd in 2013 uitgeroepen tot de beste sportgemeente. De jury roemde de innovatie, waarbij samenwerking met andere organisaties een belangrijk onderdeel is. Eindhoven scoorde hoog op het aantal sportvoorzieningen, een grote diversiteit aan sporten, de grote sportparticipatie en een uitgebreid sportstimuleringsbeleid. Ook was de jury onder de indruk van de fieldlabs, waarin de gemeente samenwerkt met diverse partijen om zoveel mogelijk mensen te kunnen laten sporten. De jury raadt andere gemeenten dan ook aan een kijkje te nemen in Eindhoven.

Den Bosch won de prijs voor 'Beste Initiatief 2012/2013' met het project Citytrainers, waarbij jongeren van 14 tot 21 jaar worden ingezet om mensen in beweging te krijgen. De gemeenten Tilburg en Dordrecht doen met Den Bosch mee in het project, dat ook een vervolg heeft gekregen in Amersfoort, Breda, Oss, Heusden en Helmond. In Den Bosch zijn inmiddels 170 gecertificeerde citytrainers actief, landelijk 351.

Olympic Order in Gold
Bij zijn afscheid als IOC-lid in Buenos Aires werd koning Willem-Alexander benoemd tot erelid, het 32e uit de historie van het Internationaal Olympisch Comité. Ook kreeg hij de Olympic Order in Gold omgehangen door president Jacques Rogge. De onderscheiding geldt als hoogste binnen het IOC. Als kroonprins was Willem-Alexander sinds 1998 lid van het IOC. Hij deed afstand van zijn zetel in het jaar waarin hij als koning werd ingehuldigd. Zo was het ook afgesproken bij zijn aantreden. 'Het is heel emotioneel om deze onderscheiding te ontvangen op deze dag en op deze plek, in de stad waar mijn vrouw is geboren. Ik heb sinds Nagano 1998 alle Olympische Spelen meegemaakt, afgezien van één toen ik op huwelijksreis was.'

CIFP Fair Play diploma
Het actieplan 'Naar een veiliger sportklimaat' ontving in 2013 het Fair Play-diploma van het International Committee for Fair Play (CIFP). De prestigieuze prijs werd uitgereikt door Rob Zeldenrust, permanent vertegenwoordig van Nederland bij UNESCO. Voorzitter André Bolhuis van NOC*NSF nam de prijs in ontvangst samen met KNHB-voorzitter Jan Albers en voorzitter amateurvoetbal van de KNVB, Bernard Fransen. UNESCO richtte het CIFP in 1963 op.

Het IOC heeft fair play als wereldwijd doel, waarvoor jaarlijks prijzen en diploma's worden uitgereikt. Met het actieplan, gesteund door het ministerie van VWS, streven de bonden en NOC*NSF naar een sportklimaat waarin elk individu zich veilig en prettig kan voelen en zichzelf kan zijn. Het CIFP roemt met name het brede draagvlak onder sportbonden en de gezamenlijke aanpak. Ook de theatervoorstelling 'Wel Winnen, hè?!' is bij het CIFP positief opgevallen.

Erepenning NOC*NSF
Marjan Olyslager ontving uit handen van voorzitter André Bolhuis van NOC*NSF de bronzen erepenning, bedoeld als blijkt van waardering voor mensen die een bijzondere betekenis voor de sport in Nederland hebben. Olyslager (zelf halve finaliste op de Spelen van Seoul 1988 op de 100 meter horden) was chef de mission van de Nederlandse ploeg tijdens de afgelopen vier edities van het EJOF. 'Een rol die Marjan als sinds 2006 met verve vervuld,' aldus Bolhuis. Olyslager leidde de ploeg tijdens Belgrado 2007, Tampere 2009, Trabzon 2011 en Utrecht 2013.

CBF-keurmerk NOC*NSF verlengd
De Commissie Keurmerk van het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF) verlengde in 2013 het keurmerk van NOC*NSF tot november 2015. CBF deed daarvoor een uitgebreide periodieke hertoetsing. NOC*NSF beschikt sinds 2007 over het keurmerk. Het CBF is een onafhankelijke organisatie die toezicht houdt op de inzameling van geld voor goede doelen.

 

 

 

Deel dit via:

Sportgala 2013

Epke Zonderland, Marianne Vos, de beachvolleyballers Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen, Marlou van Rhijn, Mathieu van der Poel en Jeffrey Herlings waren de winnaars tijdens het jaarlijkse Sportgala van NOC*NSF en NOS in de Amsterdamse Rai.

Met zijn wereldtitel in Antwerpen werd Epke Zonderland wederom tot Sportman van het jaar gekroond, een jaar na zijn gouden Olympische oefening aan de rekstok in Londen. Bij de vrouwen ging de Jaap Eden naar Marianne Vos. Ze veroverde in 2013 haar derde wereldtitel op de weg (Florence) en haar zesde in het veld (Louisville).

De beachvolleyballers Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen werden uitgeroepen tot de Sportploeg van het jaar. In het Poolse Stare Jablonki werd het duo wereldkampioen, het eerste Nederlandse tweetal ooit. De verrassing was ook groot omdat Brouwer en Meeuwsen vooraf als dertiende waren geplaatst. In de finale versloegen ze de Brazilianen Ricardo Alex Costa Santos en Alvaro Morais Filho.

Marlou van Rhijn prolongeerde haar titel van Paralympiër van het jaar. De Blade Babe won goud tijdens de WK in Lyon op de 100 en 200 meter en verbeterde de wereldrecords op de 100 en 400 meter. Het Internationaal Paralympisch Comité eerde Van Rhijn ook in 2013 met de prijs voor de beste Paralympische debutante in 2012, toen ze goud won in Londen op de 200meter.

De Young Talent Award 2013 van Lotto ging naar Mathieu van der Poel. De zoon van Adrie van der Poel (en kleinzoon van de Franse renner Raymond Poulidor) werd bij de junioren wereldkampioen op de weg én bij het veldrijden.

Gerard Kemkers werd gekozen tot Sportcoach van het jaar. Het Sportmoment van 2013 was voor motorcrosser Jeffrey Herlings met zijn wereldtitel. Herlings (18) onderstreepte zijn suprematie in de MX2 met 14 grand prix-zeges op rij. Dat waardeerde het Nederlandse publiek met de meeste stemmen, goed voor de allereerste Sport in Beeld-prijs.

De Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs ging naar Teun de Nooijer. De hockeyer ontving de Nobelprijs van de Nederlandse sport na een carrière waarin goud met Oranje op de Spelen van Atlanta in 1996 en Sydney 2000 en twee keer Olympisch zilver in Athene 2004 en Londen 2012. Die laatste, verloren finale tegen Duitsland was zijn 453e en allerlaatste interland. In al die jaren scoorde hij 216 doelpunten voor Oranje.

NOC*NSF

Twitter Facebook YouTube