Over Tbilisi

Tbilisi is de hoofdstad van Georgië, dat ligt in de noordelijke Kaukasus en in het westen grenst aan de Zwarte Zee. Tbilisi is ook de naam van één van de regio's van het land. Tot 1936 heette de stad Tiflis, een naam die vandaag de dag ook nog wel in gebruik is. Tbilisi ligt aan de rivier de Koera (Georgisch: Mtkvari) en heeft meer dan 1,4 miljoen inwoners. De stad heeft een oppervlakte van 726 km².

De stad zou gesticht zijn in vijfde eeuw door Vachtang I Gorgasali, koning van Iberië. Volgens een oude legende werd het huidige grondgebied van Tiflis rond het jaar 485 bedekt met bossen. Een algemeen aanvaarde versie van de legende verhaalt dat de koning op jacht was in de dichtbeboste regio met een valk (soms ook vervangen door een havik of andere roofvogel). Toen de valk een fazant gevangen had, vielen zij samen in een warmwaterbron.

De koning was zo onder de indruk van de warmwaterbronnen dat hij beval het bos te snoeien en er een stad te stichten. De naam van de stad is dan ook afgeleid van het oud-Georgische woord t'pili, dat 'warme bron' betekent.

De stad is de hoofdstad van diverse Georgische staten geweest, maar is ook vaak door buitenlandse heersers bezet, onder meer door Arabieren en de Turken.

In 1801 kwam Tiflis onder het gezag van het Russische Rijk en begon de stad economisch en politiek te groeien. De gebouwen in de stad kregen een meer Europese stijl. Er werden nieuwe wegen en spoorwegen gebouwd om Tiflis te verbinden met andere belangrijke Russische steden.

Na de Russische Revolutie in 1917 was Georgië korte tijd onafhankelijk, met Tiflis als hoofdstad. In 1921 viel het Rode Leger het land binnen. Tiflis werd de hoofdstad van de Trans-Kaukasische Federatie, en later van de Sovjetrepubliek Georgië, die deel uitmaakte van de Sovjet-Unie. In 1936 werd de naam veranderd in Tbilisi. Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in 1991 werd Tbilisi de hoofdstad van de onafhankelijke republiek Georgië. 

Het historische centrum van Tbilisi ligt aan de voet van de berg Mtatsminda. Hier bevinden zich de ruïnes van Middeleeuwse gebouwen: Narikala Fort, het paleis van koningin Darejan, de Metekhi tempel en talloze andere gebouwen, waarvan de oudste dateren uit de derde en vierde eeuw na Christus. De oude stad is ook de plek om uit te gaan en souvenirs te kopen. 

Bronnen: Wikipedia, tblisi2015.com