do 24 apr 2014
Te fanatieke ouders langs de lijn niet goed voor de sfeer

Uitreiking boekje Laat ons lekker sporten 300x200NOC*NSF-voorzitter André Bolhuis tussen de kinderen
Groep 8 Da Costaschool onderzoekt gedrag ouders rond het sportveld 

SOEST - Te fanatieke ouders zijn niet goed voor de sfeer op en rond het sportveld. Dat is de belangrijkste conclusie van de kinderen van groep 8 (Archimedes groep) van de Da Costaschool in Soest. Op deze school ontving NOC*NSF-voorzitter André Bolhuis vandaag het boekje ‘Laat ons lekker sporten’, waarin de kinderen hun bevindingen over gedrag van ouders langs de lijn hebben beschreven.

Zeven kinderen uit groep 8 van de Da Costaschool hebben in het eerste kwartaal van dit jaar onderzoek gedaan naar het gedrag van ouders langs de lijn en hoe kinderen reageren op (negatief) gedrag van ouders. Ze hebben hiervoor ouders langs de lijn bij voetbal en hockey geobserveerd en hen geïnterviewd. Hieruit blijkt dat de kinderen enthousiaste aanmoedigingen wel fijn vinden, maar dat de ouders wel iets minder mogen schreeuwen en ook minder kritiek moeten geven.

“Ik heb het liefst dat ouders en toeschouwers gewoon kijken en tips geven. En niet de rol van de coach overnemen. Mijn vader is vaak bij voetbalwedstrijden. Soms is dat fijn, maar soms is hij wat te fanatiek en dan is dat best wel irritant”, aldus een van de kinderen uit groep 8. Daarnaast hebben alle kinderen uit groep 8 een stukje geschreven of een tekening gemaakt over wat zij nu vinden van het gedrag van ouders langs de lijn.

Al deze informatie is opgenomen in het boekje ‘Laat ons lekker sporten’ en overhandigd aan NOC*NSF-voorzitter André Bolhuis. Bolhuis: “Ik vind het een mooi idee van de kinderen om het gedrag van ouders langs de lijn te onderzoeken. Bij sport moet plezier voorop staan en de kinderen geven aan dat ze dat ook het belangrijkste vinden. Ouders kunnen hun kind tijdens het sporten positief steunen. Ze geven daarmee een boost aan de (sport)ontwikkeling van het kind en beleven door het positivisme zelf ook meer plezier aan het sporten van hun kind.”

‘Naar een veiliger sportklimaat’

Het onderzoek maakt deel uit van het programma ‘Naar een veiliger sportklimaat’, een initiatief van het ministerie van VWS en uitgevoerd door de sportbonden en NOC*NSF. Hiermee wil de sport in Nederland ervoor zorgen dat ieder individu zich veilig en prettig voelt in de sport en daarin zichzelf kan zijn. Binnen het programma is het thema ‘gedrag van ouders’ een belangrijk onderdeel.

>> Klik hier voor het boekje 'Laat ons lekker sporten - Kinderen onderzoeken gedrag van ouders langs de kant'
Te fanatieke ouders langs de lijn niet goed voor de sfeer. Uitreiking boekje Laat ons lekker sporten 332
Deel dit via: