Over Nanjing

Kaartje China2_280x235
Nanjing of Nanking is een stad in de Volksrepubliek China en de hoofdstad van de provincie Jiangsu. Momenteel wonen er zo'n 7,7 miljoen mensen. De stad ligt in het oosten van China in de delta van de Jangtsekiang. De delta is een van de dichtstbevolkte gebieden ter wereld en al tien eeuwen lang het rijkste deel van China.

Nanjing is in de geschiedenis van China altijd een belangrijke stad geweest. Dit had het vooral te danken aan zijn ligging aan de rivier en niet heel erg ver van de Oost-Chinese Zee. Hierdoor had het een belangrijke economische en strategische functie. De stad is tijdens zes verschillende dynastie├źn hoofdstad van China geweest, waaronder de beroemde Liang en Ming-dynastie.

Nanjing was vroeger een belangrijke stad voor de handel in zijde, katoen, rijstpapier en Chinese inkt. Tegenwoordig is er hoogwaardige industrie en vestigen zich er gemiddeld twee buitenlandse bedrijven per dag. Het is na Shanghai het tweede grootste economische centrum in het oosten van China. Nanjing beschikt over een belangrijke binnenhaven met kilometers kade. De Greenland Square Zifeng Tower is met 450 meter het op zes na hoogste gebouw ter wereld. Bovendien ligt een van 's werelds langste hangbruggen in Nanjing. De Yangtze River Bridge is 1.418 meter lang.

Nanjing is het wetenschappelijke centrum van China; er bevinden zich diverse universiteiten en hogescholen, zoals de prestigieuze Universiteit van Nanking, met een geschiedenis die teruggaat tot het jaar 258. Met meer dan 100.000 studenten is Nanjing de ideale stad voor de Jeugd Olympische Spelen 2014.
Bronnen: Wikipedia, NYOGOC. Foto's: NYOGOC