Rio de Janeiro

Braziliƫ kaartje

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft alles wat je moet weten voor een verblijf in Rio op een rij gezet. Handige tips, belangrijke adressen en reisadviezen. Tijdens de Spelen is er in Rio zelfs een pop-up ambassade voor de Nederlandse supporters. Hier vind je een link naar het boekje RiOranje.

Rio de Janeiro is de hoofdstad van de gelijknamige staat in het zuidoosten van Brazilië. De stad ligt aan een wijde baai, de Baai van Guanabara, en is beroemd om zijn drukbezochte stranden, zoals Copacabana en Ipanema.

De naam Rio de Janeiro betekent in het Portugees Januaririvier. Toen de Portugese ontdekkingsreiziger Gaspar de Lemos op 1 januari 1502 de Baai van Guanabara ontdekte, dacht hij dat het om de monding van een rivier ging, vandaar deze naam. Een bijnaam van de stad is Cidade Maravilhosa, wat 'Prachtige Stad' betekent.

De stad is gebouwd op vlakke stukken land tussen rotsige heuvels, de morros. De gebieden aan de kust zijn het dichtbevolkst. De bevolking van Rio de Janeiro werd door het Braziliaans Instituut voor Geografie en Statistiek in 2005 geschat op 6.094.183 inwoners, Cariocas genaamd. Veel van hen wonen in sloppenwijken. Deze favela's zijn doorgaans gebouwd op hellingen die te steil zijn voor reguliere bebouwing en grenzen vaak aan de meest exclusieve wijken van Rio.

De stad heeft een oppervlakte van 1256 km². Inclusief voorsteden bedraagt de bevolking ongeveer 13 miljoen inwoners. Het is de tweede stad van Brazilië (na São Paulo) en was de hoofdstad van Brazilië in de post-koloniale periode van 1822 tot 1960, toen Brasilia die rol overnam.

De bekendste berg van de stad is de Suikerbroodberg, de opvallende rots aan de baai, vanwaar je een geweldig uitzicht over de stad hebt. Een andere trekpleister is Christus de Verlosser, een enorm beeld van Jezus Christus op de 710 meter hoge berg Corcovado. Het 38 meter hoge beeld werd officieel onthuld op 12 oktober 1931, nadat er ongeveer tien jaar aan was gebouwd. In 2007 is het standbeeld via een grootschalige internet-verkiezing verkozen tot één van de zeven moderne wereldwonderen. 

In 2013 was Rio de Janeiro het decor van de wereldjongerendagen, waarbij Paus Franciscus de speciale gast was. In 2014 was Rio de Janeiro ook een van de twaalf speelsteden van het wereldkampioenschap voetbal. Zeven WK-duels werden afgewerkt in het enorme Maracana Stadion, waaronder de finale. Dit jaar is Rio de Janeiro de gaststad van de Olympische Spelen en de Paralympische Spelen.