Ginasio Experimental Olimpico

Ron Zwerver in Rio 300x200Oud-volleyballer Ron Zwerver in RioFoto: NOC*NSF

We winnen veel met sport, ook buiten Nederland. NOC*NSF wilde daarom in Rio in 2016 niet alleen medailles halen, maar ook iets terugdoen voor de stad en haar burgers. De stad Rio en NOC*NSF zijn daarom overeengekomen om samen een bijdrage te leveren aan het GEO-scholenproject in Rio, de Ginasio Experimental Olympico.

De GEO-scholen zijn een initiatief van de stad Rio en liggen aan de rand van de sloppenwijken. Door het unieke leerplan, de bijzondere werkwijze en de beschikbare faciliteiten dragen de scholen nadrukkelijk bij aan de verbetering van de sociale omstandigheden en het professionaliseren van het onderwijs. Op GEO-scholen volgen leerlingen de hele dag les met minimaal twee uur sport en vijf maaltijden per dag. Dit is uitzonderlijk voor openbare scholen in Rio.

In 2012 opende de eerste GEO-school zijn deuren en in 2013 volgden er nog twee. De scholieren, per school zijn dat er tussen de 350 en 400 in de leeftijd van 11 tot en met 15 jaar, komen grotendeels uit de achterstandsbuurten. De leerlingen zijn geselecteerd op basis van hun passie voor sport, niet op basis van hun sportief talent. Het doel is dan ook niet om de leerlingen te ontwikkelen tot toekomstige topsporters, maar om ze via sport normen en waarden te leren kennen, zich positief persoonlijk te ontwikkelen en zo hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten.

Rol van NOC*NSF
NOC*NSF wil haar kennis en expertise en die van haar partners benutten om de kwaliteit van het leerplan van de scholen te verhogen en zo de persoonlijke ontwikkeling van de scholieren, docenten en medewerkers stimuleren. Onder meer twee keer per jaar bezochten Nederlandse topsporters de GEO scholen in Rio.

Nederlandse topsporters op de GEO-scholen
De topsporters geven presentaties aan alle leerlingen over hun persoonlijke ontwikkeling, hun (Olympische) dromen, hun sportieve hoogte- en dieptepunten en de betekenis van de Olympische waarden (respect, vriendschap en excelleren) voor hun sportcarrière. Vervolgens geven de sporters aan kleine groepen leerlingen een of meerdere clinics in hun tak van sport.

Daarnaast gaan de sporters met de sportdocenten van de GEO-scholen in gesprek en delen hun visie over begeleiding van jonge sporters, de opbouw van trainingslessen en de betekenis van de Olympische waarden voor de ontwikkeling van jonge sporters met hun.

Judoka Elisabeth Willeboordse, volleyballer Ron Zwerver, de zwemmers Marleen Veldhuis en Johan Kenkhuis en Paralympisch atlete Marlou van Rhijn reisden al naar Brazilië om hun bijdrage te leveren. In mei 2015 zal de volgende topsporter de GEO-scholen in Rio bezoeken.

NOC*NSF hecht veel waarde aan een blijvende legacy van het project. NOC*NSF is daarom met het Braziliaans Olympisch Comité in gesprek over voortzetting van het project na de Olympische en Paralympische Spelen van Rio 2016.