7 mrt 2014
TeamNL begint te leven: #GoTeamNL

Wust en Verweij
TeamNL begint nu daadwerkelijk een ‘gezicht’ te krijgen. Dat komt uiteraard en allereerst door de prachtprestaties van onze atleten tijdens de Olympische Winterspelen in Sochi, nu al weer twee weken geleden. En de komende week zal TeamNL nog van meer van zich doen spreken door de 7 atleten die vanaf vandaag meedoen aan de Paralympische Spelen in Sochi. #GoTeamNL!

TeamNL staat voor meer dan alleen onze Olympische en Paralympische deelnemers. Op dit moment strijden Nederlandse topatleten in het Poolse Sopot tijdens het WK indooratletiek voor de medailles en het is zeker niet uitgesloten dat ook deze talentvolle equipe terugkeert met enkele plakken eremetaal. Dus ook hier #GoTeamNL.

TeamNL begint langzaam maar zeker een ‘beweging’ te worden. Dankzij de uitstekende prestaties van de sporters, hun coaches en begeleiders beginnen al die zeges op te vallen. Op social media geven de atleten een kijkje in hun eigen keuken. Hoe zij zich voorbereiden, wat ze vinden en hoe zij zich bezig houden. Opvallend was de ‘selfie’ van Ireen Wust en Koen Verweij. Meer dan 50.000 keer werd de foto bekeken waarbij Ireen op de schouders van de half ontblote Koen haar gewonnen medailles toonde. Ongelooflijke impact dus.

En dat is belangrijk. Want de helden van London, Sochi en Sopot inspireren onze samenleving. Onze toptien ambitie is niet zo maar een ambitie. 

  • NOC*NSF, de bonden, atleten en het ministerie van VWS willen dat TeamNL er voor zorgt dat mensen geïnspireerd raken om ook te gaan sporten.
  • De prestaties van TeamNL zorgen er bovendien voor dat er meer sociale samenhang ontstaat, dat er op een natuurlijke wijze meer ‘trots’ bezit neemt van ons land.
  • TeamNL levert rolmodellen die het land in trekken om mensen ervan te overtuigen dat sport een belangrijke bijdrage kan leveren aan een gezondere samenleving onder het motto: ‘we winnen meer met sport’.
  • TeamNL zorgt er voor dat bijna een miljoen vrijwilligers zich betrokken voelen bij ‘hun’ sportvereniging.
  • TeamNL weet sponsoren te trekken die willen investeren in zowel topsport als sportontwikkeling.
  • TeamNL creëert allerlei mogelijkheden voor individuele initiatiefnemers, scholen, sportmarketingbureaus etc. om intiatieven en projecten te ontwikkelen die bijdragen aan ‘we winnen meer met sport.’
  • En TeamNL zorgt er voor dat supporters zich kunnen identificeren met hun helden en zich bovendien kunnen vermaken in het stadion of voor de televisie.
opening-blog332Paralympic TeamNL Sochi 2014Foto: Mathilde Dusol

En zo kan ik nog wel even doorgaan. Het is niet zo dat de mooie prestaties zo maar uit de lucht komen vallen. NOC*NSF, bonden, atleten, coaches en begeleiders hebben de afgelopen jaren meer dan ooit de samenwerking opgezocht; elkaars kennis ter beschikking gesteld; professionele programma’s ontwikkeld en uiteraard hebben de atleten kei- maar dan ook keihard getraind.

De afdeling Sportontwikkeling van NOC*NSF maakt uitgebreid gebruik van de successen door programma’s te ontwikkelen samen met bonden, verenigingen, gemeenten en andere sportaanbieders die er uiteindelijk toe moeten leiden dat meer mensen gaan bewegen, sporten of zich als vrijwilliger aanmelden bij een sportvereniging. Nederland beschikt over een uniek model. Ruim 25.000 verenigingen herbergen bijna vijf miljoen leden. Uiteraard kan dat beter. Het is mooi om te zien dat de huidige generatie topatleten hun betrokkenheid toont bij: we winnen veel met sport. Dat bewijst nog eens dat topsport en sport voor iedereen onlosmakelijk verbonden zijn. Misschien zijn dat wel de geheimen van London en Sochi.

Het is dan ook mooi om te kunnen vast stellen dat in januari 2014 circa 600.000 mensen meer zijn gaan sporten in vergelijking met januari 2013. Dat blijkt uit de NOC*NSF Sportindex die we vanaf nu iedere maand gaan publiceren.

Wat mij betreft mag de TeamNL-beweging zich als een olievlek over het land verspreiden, want TeamNL is niet het exclusieve bezit van onze topatleten. Uiteindelijk moet iedereen zich thuis kunnen voelen bij TeamNL.

Vanaf deze plaats wens ik onze (paralympisch) atleten in Sochi en Sopot alle succes!!
#GoTeamNL

Gerard Dielessen
Algemeen Directeur NOC*NSF


Lees hier eerdere blogs van Gerard Dielessen.
Volg hem op twitter via @gerarddielessen
Weblog Weblog van Gerard Dielessen: TeamNL begint te leven: #GoTeamNL opening-webblog332
Deel dit via:

Reageren

Naam
E-mail
Reactie