Master Coach in Sports programma

MasterCoach
“Jij bent degene die het verschil gaat maken. Niet je buurman, niet je beste vriend, zelfs niet je trouwe fysiotherapeut of je steengoede assistent. Het verschil maken, daarvoor ben jij aangesteld. Jij hebt het overzicht over de wedstrijdkalender, de periodisering, de piekmomenten, over de omgeving en toestand van je sporters, over de verschillende expertgebieden, de belangen afweging tussen vereniging en de bond, over de positie van sponsoren, het belang van wetenschappelijke ondersteuning, op de relevante spelers in de media. Je zorgt voor de focus in het primaire proces, je weet wanneer je de druk verhoogt, het moeilijker maakt voor je sporters, je weet wanneer je zorgt voor ontspanning en de druk wegneemt. Je zoekt naar nieuwe ontwikkelingen, bent geïnformeerd, hebt oog voor het detail. Zodat je niet verrast wordt.

En als onverhoeds alles tegenzit dan heb je immer het doel voor ogen, en houd je stand, ook als niemand er meer in gelooft. Je weet wanneer je voor je sporters op de bres staat, je weet ook wanneer je een stapje terug moet doen. Je houdt iedereen aangesloten en zorgt voor de verbinding.

Nee, voorwaar geen makkelijke job. Eentje waarvoor je nooit uitgeleerd bent, dat is ook jouw verantwoordelijkheid. Beter worden, nooit stoppen met luisteren en leren. Daarom is er het Master Coach in Sports programma, om je te helpen het verschil te maken.”

Maurits Hendriks

Coachen is een ervaringsvak, waarbij de belangrijkste leer- en ontwikkelcomponent plaatsvindt in de dagelijkse praktijk van de coach. Door te reflecteren op het eigen handelen in de praktijk ontwikkelt een coach zich. Contact met sporters, collega coaches (tijdens evenementen) en leden van het begeleidingsteam zijn de belangrijkste bronnen. Door dit proces een impuls te geven en te versnellen middels (leer)activiteiten zoals intervisie, coaching on the job en (zelf)studie is het mogelijk te groeien in het vak. Om deze groei te realiseren, organiseert NOC*NSF sinds 2013 een Master Coach in Sports programma voor bondscoaches, talentcoaches en technisch directeuren. Het Master Coach in Sports programma is gericht op verdere persoonlijke ontwikkeling van de topcoach.

Het Master Coach in Sports programma wordt bij NOC*NSF vormgegeven door Esther Butter, Arjen Boonstoppel en Francesco Wessels, met ondersteuning van de technische staf en externe experts.

Het programma is een driejarig sportoverstijgend leer- en ontwikkelprogramma. Dit betekent dat coaches uit diverse takken van sport deels individueel (verticaal) en deels gezamenlijk (horizontaal) aan het programma deelnemen. Ondanks de gezamenlijke activiteiten is het programma individueel maatwerk.

Voorwaarden voor deelname
De bonden bepalen in overleg met NOC*NSF de deelname aan het Master Coach in Sports programma. Deelname is beperkt tot fulltime bonds- en talentcoaches van de topsportprogramma’s. De bonden leveren een bijdrage van € 1.000 per deelnemer. Bij meer dan vier coaches geldt een bijdrage van € 500 voor deelnemer vijf en zes en bij meer dan zes coaches geldt een maximum van € 5.000 per bond per jaar.

Voor nadere informatie kunt hier de Master Coach in Sports brochure downloaden.