do 02 jan 2014
Olympic TeamNL en Paralympic TeamNL Sochi 2014 overgedragen

_MathildedusolOlympic TeamNLfoto Mathilde Dusol
ARNHEM - Op Papendal zijn donderdagmiddag de sporters van OlympicTeamNL en ParalympicTeamNL voor Sochi 2014 overgedragen aan NOC*NSF. OlympicTeamNL bestaat momenteel uit veertig sporters en staat onder leiding van chef de mission Maurits Hendriks, ParalympicTeamNL omvat momenteel zeven sporters die met chef de mission André Cats naar Sochi 2014 zullen afreizen. De Olympische Spelen vinden van 7 tot en met 23 februari plaats, de Paralympische Spelen worden van 7 tot en met 16 maart gehouden.

De teamoverdracht is de symbolische overgang van de sporters van de sportbonden naar een gezamenlijk team. Sporters, coaches en begeleiders komen binnen als individueel sporter en gaan als OlympicTeamNL dan wel ParalympicTeamNL weer huiswaarts.

Winterse sfeer
In een winterse setting haalde presentator Humberto Tan de voor Sochi 2014 gekwalificeerde Olympiërs en Paralympiërs in een zaal vol familie, genodigden en media voor het voetlicht. Hij sprak onder anderen de schaatstweeling Ronald en Michel Mulder en hun ouders, gouden snowboardster Nicolien Sauerbreij en de Paralympiërs Bibian Mentel, Kees Jan van der Klooster. 

Chef de mission André Cats zei over de opmerkelijke groei van het Paralympic TeamNL in vergelijking tot Vancouver. "Zes meer dan in Vancouver, dus ik ben zeer tevreden. Dat komt omdat we meer goede sporters hebben natuurlijk, maar daar zit wel een beleid achter. Er is hard gewerkt bij de Nederlandse Ski Vereniging, een fulltime programma neergezet met een professionele coach. Het voorzichtige begin daarvan zagen we al in Vancouver en nu plukken we daar verder de vruchten van."

NOC*NSF-directeur Gerard Dielessen stond vervolgens stil bij het onverwachte overlijden van marathonschaatser Sjoerd Huisman, een bericht dat eind december meteen na afloop van het KNSB Kwalificatietoernooi naar buiten kwam.

Dielessen keek daarna kort vooruit naar een veelbelovend sportjaar 2014 waarin evenementen als Sochi 2014, het WK voetbal in Brazilië en ook het WK hockey en roeien in Nederland op de rol staan. Hij loofde de betrokkenheid van het ministerie van VWS, met minister Edith Schippers onder de aanwezigen, in het besef dat we veel met sport winnen.
Teamoverdracht-PS-300x200_MathildedusolParalympic TeamNLfoto Mathilde Dusol
Nadat presentator Tan met Arie Koops (schaatsbond) en Wopke de Vegt (bobsleebond en skivereniging) technische ontwikkelingen had doorgenomen en nog eens enkele sporters aan de tand had gevoeld, werden de aanwezigen via een filmpje over de accommodaties in Rusland en met een modeshow van kledingleveranciers Suitsupply en Asics verder in Sochi-stemming gebracht.

Chef de mission van Olympic TeamNL Maurits Hendriks sprak de grootste Olympische en Paralympische ploeg ooit toe en hield de sporters en hun familie voor niet in de valkuil van de Olympische ringen te trappen: “De wedstrijd begint nu pas. Maar blijf doen wat je deed, daardoor ben je nu zo ver gekomen. Houd je kop erbij, laat je inspireren door de ringen en ga voor je beste prestatie ooit.”

Bekijk hier de toespraak van Maurits Hendriks:Lees hier de tekst van de speech van Maurits Hendriks (alleen uitgesproken tekst geldt)

Bekijk een impressie van de overdracht van Paralympic TeamNL:Sochi2014 Olympic TeamNL en Paralympic TeamNL Sochi 2014 overgedragen teamoverdracht-OS-332-Mathildedusol
Deel dit via: