di 17 dec 2013
Sportprijzen 2013 uitgereikt

sportgala-winnaars-2013_300Winnaars Sportgala 2013Foto: ANP
AMSTERDAM - Onder grote belangstelling zijn op het NOS | NOC*NSF Sportgala 2013 in de RAI in Amsterdam de sportprijzen 2013 uitgereikt. Gerard Kemkers, Marlou van Rhijn, Marianne Vos, het beachvolleybal herenduo, Epke Zonderland, Mathieu van der Poel en Jeffrey Herlings toonden zich zeer verguld met deze waardering van de Nederlandse topsporters, de coaches en het Nederlands publiek.

Sportman van het jaar
Epke Zonderland mag zich opnieuw Sportman van het Jaar noemen. De turner voltooit in 2013 een unieke trilogie. Na de Europese titel op de rekstok in 2011 en de historische gouden medaille tijdens de Olympische Spelen in 2012 wordt hij dit jaar wereldkampioen op zijn favoriete toestel tijdens de WK in Antwerpen. In combinatie met het winnen van meerdere nationale kampioenschappen en de wereldbeker is de verzameling titels op zijn favoriete onderdeel nu compleet.

Sportvrouw van het jaar
Marianne Vos werd voor de derde maal gekozen tot Sportvrouw van het jaar. Ook dit jaar staat er (weer) geen maat op de wielrenster. In september soleert ze in Florence na 140 kilometer naar haar derde WK-titel op de weg.

Een halfjaar eerder is de 25-jarige Brabantse al voor de zesde keer ongenaakbaar op het onderdeel veldrijden. In het Amerikaanse Louisville verovert ze dan opnieuw de wereldtitel cyclo-cross. En passant schrijft ze onder meer de Ronde van Vlaanderen en de Waalse Pijl op haar naam.

Sportploeg van het jaar
Beachvolleyballers Alexander Brouwer (24) en Robert Meeuwsen (25) werden uitgeroepen tot Sportploeg van het jaar. Het duo leverde afgelopen zomer in het Poolse Stare Jablonki een unieke prestatie door als eerste Nederlanders in de historie wereldkampioen beachvolleybal te worden.

Het boomlange duo dat sinds 2011 samenwerkt is vooraf als dertiende ingeschaald, maar blijkt voor iedereen te sterk. Met hun ‘powerbeachvolleybal’ verslaan ze in de finale de voormalige Braziliaanse wereldkampioen Ricardo Alex Costa Santos en diens kompaan Alvaro Morais Filho.
marlouvanrhijn300Marlou van RhijnFoto: ANP
Paralympiër van het jaar
Atlete Marlou van Rhijn werd tijdens het jaarlijkse Sportgala uitgeroepen tot Paralympische sporter van het jaar 2013. De Blade Babe ontving de Jaap Eden uit handen van rolstoeltennislegende Esther Vergeer.

Het succes van atlete Marlou van Rhijn stokt niet na haar succes op de Paralympische Spelen. 2013 blijkt opnieuw een topjaar: tijdens het WK in Lyon kroont de geboren Noord-Hollandse zich op de 100 en 200 meter tot wereldkampioene. Zowel op de 100 als op de 400 meter verbetert ze eerder dit jaar het wereldrecord. Het Internationaal Paralympisch Comité eert Marlou van Rhijn ook met de prijs voor beste Paralympische debutante.

Young Talent Award
De Young Talent Award 2013 van Lotto gaat naar Mathieu van der Poel. Voor zover hij eerder niet al bewezen heeft een absoluut toptalent te zijn, bevestigt wielrenner Mathieu van der Poel (18) die status in 2013 dubbel en dwars. Zowel op de weg als in de veldritten toont de zoon van voormalig wereldkampioen veldrijden Adrie van der Poel zich uiterst succesvol: hij wordt in beide disciplines zowel Nederlands als Wereldkampioen bij de junioren. Bij de start van het veldritseizoen 2013-2014 komt Van der Poel uit bij de beloften.

Coach van het jaar
Gerard Kemkers werd tijdens het NOS | NOC*NSF Sportgala uitgeroepen tot Coach van het jaar 2013. De schaatscoach kreeg de bijbehorende trofee dinsdagavond uitgereikt uit handen van IOC-lid Camiel Eurlings.

Gerard Kemkers is de coach van de succesvolle TVM-schaatsploeg, waar zijn pupillen Sven Kramer en Ireen Wüst de onvermijdelijke blikvangers zijn. Zij leveren een belangrijke bijdrage aan Kemkers’ status als succescoach; geen enkele andere trainer leidt zijn schaatsers naar zoveel allround-succes, de zegelijst wordt met titels van Kramer en Wüst in 2013 verder uitgebreid. In Sochi kan hij ook zijn status als Olympisch succescoach verder uitbouwen.

Sportmoment van het jaar
De wereldtitel van motorcrosser Jeffrey Herlings werd gekozen tot Sportmoment van het Jaar 2013. Herlings wordt wereldkampioen MX2. Herlings is pas 18 jaar maar staat al rotsvast aan de mondiale top van de loodzware motorsport. Als junior rijgt hij de kampioenschappen al aan elkaar en in 2010 debuteert hij op vijftienjarige leeftijd in het wereldkampioenschap MX2.

Twee jaar later verovert hij de wereldtitel, als eerste Nederlander sinds Pedro Tragter in 1993. Dit jaar prolongeert Herlings zijn wereldtitel MX2 op indrukwekkende wijze, door veertien grand prix-zeges op rij. Dit is een feit dat veel liefhebbers is bijgebleven, en dat het Nederlands publiek gewaardeerd heeft met de eerste Sport in Beeld-prijs.

Hockeyer Teun de Nooijer kreeg voor zijn gehele sportieve loopbaan de Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs. Lees daar hier meer over.
Sportgala Sportgala sportgala-winnaars-2013_332
Deel dit via: