di 08 okt 2013
Minister Ploumen bezoekt Ginasio Experimental Olympico in Rio

Ploumen in Rio2 BuZa 300x200Minister Ploumen op het GEO in RioFoto: Ministerie van Buitenlandse Zaken
RIO DE JANEIRO - Minister Lilianne Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking heeft gisteren samen met Gerard Dielessen, algemeen directeur NOC*NSF, een bezoek gebracht aan een Ginasio Experimental Olympico (GEO) in Caju, een sloppenwijk in Rio de Janeiro. De GEO’s zijn opgericht als gevolg van de Olympische Spelen die in 2016 in Rio worden gehouden. Op deze scholen worden kinderen met behulp van sport gestimuleerd te leren en zich verder te ontwikkelen.

Per school krijgen zo’n vier- tot vijfhonderd kinderen de mogelijkheid om door middel van sport een betere toekomst te creëren. NOC*NSF ondersteunt het GEO-project. De sportkoepel zet Nederlandse ex-topsporters in om de scholieren masterclasses te geven.

Ploumen is in Brazilië vanwege een handelsmissie in het grootste land van Zuid-Amerika. De minister reageerde enthousiast op haar bezoek aan het GEO. “Wat een mooi sportproject van NOC*NSF en het gemeentebestuur van Rio”, schreef ze op haar Facebookpagina. “In drie sloppenwijken, zoals hier in Caju, krijgen 1200 jongeren les van olympische topsporters, in combinatie met onderwijs. Judoka Elisabeth Willeboordse is er al voor de tweede keer om masterclasses te geven. Topsport en de jeugd inspireren gaan hand in hand. De energie spat er vanaf.”

Op dit moment zijn er drie GEO’s in Rio, speciaal voor kinderen uit de favela’s. De komende periode worden nog drie GEO’s geopend, die alle in of tegen de achterstandsbuurten van de Braziliaanse badplaats worden gesitueerd. Het laatste GEO wordt geopend in het Olympisch dorp, direct na de Zomerspelen van 2016.
Rio 2016 Minister Ploumen bezoekt Ginasio Experimental Olympico in Rio Ploumen in Rio2 BuZa 332x269
Deel dit via: