zo 08 sep 2013
Gouden Olympic Order voor Koning Willem-Alexander

KoiningWA met order300Koning Willem-AlexanderFoto: IOC/Richard Juilliart
BUENOS AIRES (ANP) - Koning Willem-Alexander is zondag in Buenos Aires benoemd tot erelid van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). De majesteit kreeg van voorzitter Jacques Rogge tevens de Olympic Order in Gold, een gouden olympische krans, de hoogste onderscheiding binnen het IOC.

Koning Willem-Alexander was sinds 1998 lid van het IOC, maar deed zoals beloofd afstand van zijn zetel toen hij koning werd. ,,De olympische waarden zijn voor mij ook als staatshoofd nog steeds heel waardevol'', zei Willem-Alexander tijdens zijn speech op het IOC-congres.

Camiel Eurlings neemt de plaats van Willem-Alexander in het Internationaal Olympisch Comité over. De oud-minister moet dinsdag in Buenos Aires nog wel officieel worden benoemd, maar dat is een formaliteit. Eurlings wordt de elfde Nederlander die deeluitmaakt van het IOC.

Willem-Alexander is het 32ste erelid van het Olympisch comité. Hein Verbruggen viel die eer in 2008 ten deel, toen hij aftrad als IOC-lid. ,,Ik wil voorzitter Rogge bedanken voor deze Olympic Order", zei Willem-Alexander. ,,Het is heel emotioneel om deze onderscheiding te ontvangen op deze dag en op deze plek, in de stad waar mijn vrouw is geboren. Ik heb sinds Nagano 1998 alle Olympische Spelen meegemaakt, afgezien van één toen ik op huwelijksreis was.''

Bekijk hier de speech van Koning Willem-Alexander na het ontvangen van de Olympic Order (Bron: NOS):

IOC Congres Erelidmaatschap IOC en Olympic Order voor Koning Willem-Alexander.
KoiningWA met order332Koning Willem-Alexander
Deel dit via: