10 jun 2013
Diepe buiging voor Tour du ALS-fietsers

Groep ALS 300x200
Dit weekeinde leverde voor Nederland weer prachtige topsport op: de handbaldames kwalificeerden zich voor het WK, Joost Luiten boekte zijn tweede PGA-overwinning en de voetballers onder 21 zijn bezig aan een succesvol Europees kampioenschap. Ook was er deze week weer een prachtige editie van Alpe d'HuZes, waar amateurfietsers meer dan 25 miljoen bijeenfietsten voor de kankerbestrijding. Hulde aan Johan van der Waal en al zijn vrijwilligers. In de schaduw van al deze fantastische sportprestaties vond eind vorige week nog een prachtig sportevenement plaats waar ik (op afstand) kippenvel van kreeg: Tour du ALS. De bijgaande foto’s vertellen het verhaal….

Afgelopen vrijdag probeerden bijna zeshonderd fietsers op één dag drie keer de Mont Ventoux op te fietsen, waarmee ze geld probeerden in te zamelen voor de verschrikkelijke en dodelijke spierziekte ALS. Na twee jaar te hebben meegedaan aan Alpe d'HuZes zou ik aanvankelijk meedoen aan dit prachtige initiatief. Maar agendadruk weerhield mij.

Gelukkig was wel een grote, ruim twintig man sterke delegatie van NOC*NSF aanwezig om de Kale Berg zo veel mogelijk keren te bedwingen. En mijn eigen clubje van #Arnhemsmeisjefietst. Deze amateurfietsers reden, na maandenlange serieuze training, bij elkaar vijftig keer naar de top van de Mont Ventoux en fietsten enkele tienduizenden euro’s bijeen. In totaal werd met de kracht van sport ruim een miljoen voor de ALS-bestrijding opgehaald. Hulde!
Groep van voren 300x200
Van afstand heb ik de voorbereidingen en uiteindelijk ook de prestaties van ‘onze’ renners gevolgd. Het is heel bijzonder hoe mensen zich door middel van sport kunnen inzetten voor een betere samenleving. Voor een ‘kerngezonde’ samenleving. Hoe deze enorme inspanningen leiden tot sociale samenhang en de wereld uiteindelijk een beetje beter maakt.

Ik ben trots op de renners van NOC*NSF en van Arnhemsmeisjefietst.nl en op al die anderen die zichzelf meer dan pijn hebben gedaan om drie keer die vreselijke Kale Berg op te rijden. En dan te bedenken dat tijdens de derde klim ook nog ALS-patiënten achterop de tandem naar boven zijn gefietst omringd door ‘duwers’, die daarvoor de berg al twee keer hadden bedwongen. Daarvoor past alleen diep respect.

Ik kan het niet laten. Mijn zoon Mattis was een van die duwers. Nadat ik hem via twitter had gefeliciteerd met zijn prestatie en bijdrage, bracht hij het gevoel van ongetwijfeld veel deelnemers heel treffend onder woorden:

@gerarddielessen: Thanks, legendarische dag op een legendarische berg met legendarische zware benen als gevolg.

Nogmaals: ik maak een diepe buiging voor alle deelnemers aan Tour du ALS en ben bijzonder trots op de bijdrage van de NOC*NSF- en Arnhemsmeisjefietst.nl-deelnemers.
En eens te meer: We Winnen Meer Met Sport.

Gerard Dielessen
Algemeen directeur NOC*NSF 

Lees hier eerdere blogs van Gerard Dielessen.
Vol hem op twitter via @gerarddielessen
Weblog Weblog Gerard Dielessen: Diepe buiging voor Tour du ALS-fietsers Groep van voren 332x269
Deel dit via:

Reageren

Naam
E-mail
Reactie