31 mei 2013
Blog Gerard Dielessen: Olympische Vlam terug in Nederland

Delegatie 300x200jpg
De Olympische Vlam is terug in Nederland. De komende weken zal de gisteren in Athene ontstoken magische vlam branden tot en met de sluitingsceremonie van het European Youth Olympic Festival (EYOF) in Utrecht op vrijdag 19 juli. De Olympische Vlam brandde voor het eerst tijdens de Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam. Toen nog door het plaatselijke gasbedrijf zelf aangestoken. Daarmee werd een begin gemaakt met de Olympische Vlam traditie. Sinds 1936 (Berlijn) wordt de vlam steeds een paar weken voor de Spelen ontstoken in Griekenland en naar de organiserende stad vervoerd.

In 2004 was de vlam ook heel even in Nederland, in de aanloop naar de Spelen van Athene. De tot de verbeelding sprekende vlam maakte toen een reis langs de eerdere gaststeden van de Zomerspelen, alvorens 'terug te keren' naar Athene.  En zo had ik gisteren het genoegen om samen met #EYOF2013-voorzitter Rinda den Besten en #EYOF2013-baas Henny Smorenburg de vlam op te halen in Athene, nadat het vuur tijdens een prachtige ceremonie door de warme Griekse zon was ontstoken in de historische omgeving van het aloude Olympisch stadion in de Griekse hoofdstad. 

Het Grieks Olympisch Comité maakte er een mooie gebeurtenis van in dat ruim tweeduizend jaar oude marmeren Panathenaic stadium. De goden Apollo en Zeus werden ‘aangeroepen’ door de vrouwelijke priesters en binnen een paar seconden brandde ‘onze vlam’. Mooi om te zien hoe vervolgens een jonge Griekse atlete (speelster van het EYOF-volleybalteam) als eerste fakkeldraagster een stukje door het Panathenaic staion liep.
Ceremonie 300x200
Volgens de voorzitter van het Hellenic Olympic Committee, Spyros Carpalos, is het niet eerder voorgekomen dat de vlam zo snel ontbrandde. “Dat is een goed teken en zal er zeker voor zorgen dat jullie een superevenement gaan organiseren in Utrecht”, zo sprak Spyros vol passie en inspiratie.

Ook EYOF-toernooidirecteur en misschien wel onze grootste Olympiër aller tijden Pieter van den Hoogenband zei het heel mooi, nadat hij de vlam gisteravond op Schiphol in ontvangst had genomen: “Als topsporter was ik alleen maar bezig met trainen en heel hard van de ene naar de andere kant van het zwembad te zwemmen, maar nu leer ik dat de symboliek van de Olympische Spelen, maar ook de waarde van de vlam, heel belangrijk is om mensen aan het sporten te krijgen. Ik ben zeer vereerd dat ik de vlam nu in mijn handen heb.” 

Uiteraard zal ‘onze vlam’ de komende weken op verschillen plaatsen worden ingezet, ter inspiratie van wat het Olympisch gedachtengoed een samenleving op kan leveren. Zo brandt de vlam vandaag al tijdens Mission Olympic The School Final, in het Olympisch Stadion in Amsterdam. Vanaf het weekeinde voor de opening van het EYOF, zal een fakkelestafette worden gehouden door de provincie Utrecht.

En van 10 tot en met 23 juni brandt de Olympische vlam iedere dag tijdens de Sportdagen van de Achmea High Five Challange, voor scholieren op het sportpark Olympus in Utrecht, waar maar liefst 12.000 kinderen aan meedoen. Uiteindelijk wordt de vlam gebruikt om het officiële Olympische vuur aan te steken in Stadion Galgenwaard, tijdens de ongetwijfeld spectaculaire openingsceremonie op zondag 14 juli.

En zo hebben we vandaag nog precies 44 dagen te gaan voordat het Europees Jeugd Olympisch Festival in Utrecht begint. Het EYOF is een tweejaarlijks topsportevenement voor kinderen in de leeftijd van 13 tot en met 18 jaar. In Utrecht strijden zo’n 2300 talenten in negen takken van sport om de medailles. Net als bij de Olympische Spelen, kent het evenement tal van Olympische tradities. Zo is er een Olympisch dorp en een officiële opening, waarbij een atleet de eed aflegt. En uiteraard zal gedurende het evenement de Olympische Vlam branden die we gisteren naar Nederland hebben gehaald.

Gerard Dielessen
Algemeen directeur NOC*NSF

Lees hier eerdere blogs van Gerard Dielessen
Volg hem op Twitter via @gerarddielessen
Blog Blog Gerard Dielessen: Olympische Vlam terug in Nederland. Delegatie 332xj268
Deel dit via:

Reageren

Naam
E-mail
Reactie