27 mei 2013
NOC*NSF helpt favela-kinderen in Rio

Gerard in Rio 300x200
‘Together we can change the world’. Zo werd vorige week de samenwerkingsovereenkomst tussen NOC*NSF en de gemeente Rio de Janeiro bezongen door kinderen van het Ginasio Experimental Olimpicio (GEO) in Caju, een van de vele achterstandswijken in Rio de Janeiro. Ik had het genoegen om samen met de plaatsvervangend wethouder onderwijs van de stad, Rafael Parente, een langjarige samenwerkingsovereenkomst te tekenen tijdens een zeer feestelijk georganiseerde bijeenkomst. Een overeenkomst om trots op te zijn.

Op dit moment zijn er drie GEO’s in Rio, speciaal voor kinderen uit de favela’s. Per school krijgen zo’n vier- tot vijfhonderd kinderen de mogelijkheid om door middel van sport een betere toekomst te creëren. En dat allemaal in de aanloop naar de Olympische Spelen van 2016. De komende periode worden nog drie GEO’s geopend, die alle in of tegen de achterstandsbuurten van de Braziliaanse badplaats worden gesitueerd. De laatste GEO wordt geopend in het Olympisch dorp, direct na de Zomerspelen van 2016.

Het is de bedoeling dat Nederlandse Olympische atleten, coaches en docenten de komende jaren hun kennis en kunde gaan uitwisselen op de GEO’s. Topjudoka en Olympisch medaillewinnares Elisabeth Willeboordse was vorige week de eerste die de kinderen van twee GEO’s ‘onder handen’ nam. De kids reageerden allemaal razendenthousiast op de workshop van Elisabeth. Judo is een van de meest populaire sporten in Brazilië. Maar ze doen ook aan tal van andere sporten. Per dag krijgen de kinderen vier uur lichamelijke opvoeding.

Op het Ginasio Experimental Olimpico komen de kids van heinde en verre om er van 's ochtends acht tot ’s middags vijf uur, van maandag tot en met vrijdag, onderwijs te krijgen. Omdat de scholen behoefte hebben aan meer kennis op het gebied van sport in de meest brede zin van die betekenis, gaat NOC*NSF samenwerken met de GEO's, en dus de gemeente Rio de Janeiro. Voor het eerst in de geschiedenis wil onze sportorganisatie niet alleen naar een organiserende stad komen om te 'halen' in aanloop en tijdens de Olympische en Paralympische Spelen, maar willen we ook onze kennis en kunde beschikbaar stellen door iets te 'brengen'.

Geheel in lijn met de Olympische waarden van Respect, Vriendschap en Excelleren. Bovendien geeft deze bijzondere samenwerking onze atleten en coaches de mogelijkheid de Braziliaanse tradities en cultuur beter te leren begrijpen in de voorbereiding van de Spelen van 2016. Dat gaat vast en zeker helpen bij hun prestaties.

In het bijgaande filmpje een impressie van de feestelijke ondertekening van de samenwerking en de workshop van Elisabeth Willeboordse.Gerard Dielessen
Algemeen directeur NOC*NSF

Lees hier eerdere blogs van Gerard Dielessen.
Volg hem op Twitter via @gerarddielessen
Weblog Weblog Gerard Dielessen: NOC*NSF helpt favela-kinderen in Rio Gerard in Rio 332
Deel dit via:

Reageren

Naam
E-mail
Reactie