IOC weert worstelen van Olympische Spelen

Rahman Bilici Ryutaru Matsumoto_OS2012 300x200Worstelen in Londen.
LAUSANNE (ANP) - Het Internationaal Olympisch Comité wil worstelen van de Olympische Spelen schrappen. Het dagelijks bestuur heeft dinsdag besloten dat de sport geen vaste plek krijgt op de Zomerspelen van 2020.

Worstelen maakt sinds de eerste moderne Spelen in 1896 in Athene deel uit van het Olympisch programma. Nederland won nooit een medaille bij het worstelen.

Als het IOC-congres in september in Buenos Aires het besluit bekrachtigt, betekent het dat worstelen in Rio de Janeiro 2016 voor het laatst op het programma staat.

Het IOC schrijft de sport nog niet helemaal af. Worstelen is toegevoegd aan de lijst van acht sporten die strijden om één plekje op de Spelen van 2020. Honkbal, softbal, karate, roller sports, wakeboarden, sportklimmen, wushu en squash staan daar ook op.

Volgens het IOC voldoet worstelen niet meer aan de voorwaarden om tot de olympische familie te behoren. De sport is bijvoorbeeld mondiaal te weinig in ontwikkeling, niet erg populair voor televisiezenders en trekt amper jeugd aan.

"Dit is niet het einde van het proces. Het gaat om een aanbeveling", lichtte een woordvoerder van het IOC toe. "We hebben gekeken naar de 25 sporten die het beste passen op de Spelen van 2020 en worstelen zit daar niet bij wat ons betreft."

Volgens ingewijden waren er vier sporten die in aanmerking kwamen om te worden geschrapt. De moderne vijfkamp, taekwondo en ook hockey ontsprongen de dans.

(12 februari 2013)