Michelle Dekker_88X62

Michelle Dekker: “Tevreden als ik op het podium eindig”

Michelle Dekker 200x300(foto: Snowpepper.nl)
ARNHEM - Snowboardster Michelle Dekker is de enige Nederlandse deelnemer aan het Europees Jeugd Olympisch Winter Festival (EJOWF), dat deze maand wordt gehouden in het Roemeense Braşov. De zestienjarige Zoetermeerse komt uit op het onderdeel parallelreuzenslalom, waar ze hoopt in de medailles te vallen.

Michelle Dekker doet al acht jaar aan snowboarden. Ze begon ooit als skiester, maar na een paar snowboardlessen bij Snowworld in haar woonplaats Zoetermeer was ze verkocht. Een gymleraar van haar basisschool had een alpineteam, waar de jonge Michelle zich bij aansloot. “Dat vond ik erg leuk”, blikt ze terug op die tijd. “Elke maandag trainen bij Snowworld en af en toe eropuit.”

Ze bleek behoorlijk talent te hebben en dat ontging ook de Nederlandse Ski Vereniging niet. Al snel kreeg Michelle een uitnodiging voor de nationale selectie. Tegenwoordig traint ze drie keer in de week op de baan en nog eens drie keer per week in de sportschool. Elke vakantie gaat Michelle op trainingskamp naar Kaprun in Oostenrijk en in de weekenden probeert ze zoveel mogelijk internationale wedstrijden te bezoeken. Dat is soms in Oostenrijk of Duitsland, maar ook wel eens in Tsjechië of Slowakije. Bij de familie Dekker is dat allemaal geen probleem. Haar oudere broer en jongere zusje zijn ook getalenteerde snowboarders. Vader Dekker heeft speciaal een camper aangeschaft waarmee hij zijn kinderen naar de internationale wedstrijden kan rijden.

Hoewel ze niet op een speciale LOOT-school zit, werkt ook haar school zoveel mogelijk mee om Michelle haar studie met topsport te kunnen laten combineren. Michelle: “Zolang ik mijn huiswerk maak en mijn cijfers goed zijn, maken ze er geen probleem van.”

Droom
Michelle was elf jaar toen ze voor het eerst aan een internationale wedstrijd meedeed. Maar het werd pas echt serieus toen ze vier jaar later wedstrijden ging boarden die vielen onder de internationale skifederatie FIS. “Daar mag je pas op je vijftiende aan meedoen”, verduidelijkt Michelle. “Dat zijn wedstrijden waar je ook limieten voor moet halen. Net als het EJOWF.”

Zoals iedere jonge sporter hoopt ook Michelle Dekker ooit op de Olympische Spelen te staan, net als haar voorbeeld Nicolien Sauerbreij. Michelle kan zich nog goed herinneren dat de Amsterdamse in Vancouver Olympisch goud won. “We waren in Oostenrijk met de familie op vakantie. We zaten met z’n vijven tv te kijken naar de Olympische Spelen. Ik dacht: dat is een droom, dat wil ik ook wel.”

De Winterspelen volgend jaar in Sochi komen voor Michelle te vroeg, maar als de Spelen in 2018 in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang worden gehouden is ze 21, dus wie weet kan ze zich daarvoor kwalificeren. “Meedoen aan de Olympische Spelen is toch wel de droom van iedere sporter”, weet Michelle. “Maar ik wil het ook op het EJOWF goed doen. Dat is echt een wedstrijd voor de jeugd. Dan kan je laten zien waar je staat.”

Podium
De elfde editie van het EJOWF wordt van 17 tot en met 22 februari 2013 gehouden in het Roemeense Braşov. Michelle kende het evenement wel, omdat Tomas Valk, die ook in de nationale selectie zit, twee jaar geleden meedeed aan het EJOWF in Liberec. “Hij heeft me erover verteld. Ik wist dat mijn jaargang ook een keer aan de beurt was, dus ik hield het in de gaten. Dat wilde ik ook wel een keer meemaken. Het is toch anders dan andere wedstrijden; met een opening en een sluiting, allemaal andere sporten en een Olympisch dorp. Ik heb er heel veel zin in.”

De Zoetermeerse ziet in Braşov wel kansen voor zichzelf. “Ik ben tevreden als ik op het podium eindig”, klinkt het zelfverzekerd. “Ik weet niet precies wie er allemaal heengaan van het alpine snowboarden, maar de beste in mijn leeftijdscategorie zijn Duitsers. En die heb ik allemaal al een keer verslagen. Van de jaargang ’97 weet ik wel hoe goed ze zijn, dus ik moet het podium kunnen halen.”

Bekijk hier een video over de nationale snowboardselectie met o.a. Michelle Dekker in Carezza (I):Bron video: Snowpepper

(6 februari 2013)