mascotte-Martin88 In februari vond het EJOWF plaats in Brasov. 95

Brasov 2013

brasov-logo-lang
Het EJOWF 2013 wordt georganiseerd door zes toeristische Roemeense steden, bekend om hun wintersport. Dat zijn Brasov als grootste stad, Râsnov, Predeal, Azuga, Busteni en Sinaia. De gemiddelde temperatuur in de winter varieert tussen -2° en -10° Celsius.

BrasovBrasov is een middeleeuwse stad in het hart van Roemenië. De stad ligt in het zuidoosten van Transsylvanië aan de voet van de Zuidelijke Karpaten en telt ongeveer 270.000 inwoners.

Brasov is vooral bekend door de monumentale gotische ‘Zwarte Kerk’, de kerk dankt die naam aan de zwartgeblakerde buitenmuren, veroorzaakt door een grote brand in 1689. Brasov is ook berucht om zijn beren, die hun voedsel op sommige winteravonden zoeken in vuilnisbakken in de buitenwijken van de stad.

In de stad Brasov vindt de opening en de sluiting van het EJOWF plaats, en het ijshockeytoernooi speelt zich in deze stad af. In Poiana Brasov, een populair ski resort vlak buiten de stad, ligt het Olympisch dorp. Hier staat ook het alpine skiën op het programma, het kunstrijden en het shorttrack.

Rasnov
Op ongeveer 15 minuten van Brasov ligt Rasnov. Deze stad, met 15.000 inwoners, is vooral bekend om zijn middeleeuwse burcht. Het skispringen en het biatlon speelt zich af in Rasnov.
brasov2012-kaartje
PredealIets maar naar het zuiden, op ongeveer 36km van het Olympisch dorp, ligt Predeal, op een hoogte van 1000m. Het is een stadje met 5.500 inwoners, vooral bekend als ski-oord en hersteloord, vanwege de gezonde lucht. Hier wordt binnen het EJOWF gelanglaufd en het snowboarden speelt zich hier af.

AzugaOp ongeveer 35km van Brasov ligt Azuga, een typisch bergdorp op 1100 meter hoogte. Er wonen ruim 5.000 mensen. Je vindt hier de langste ski-piste van Roemenië, genaamd ‘Sorica’.

Busteni
Aan de voet van de berg Bucegi ligt de toeristenbestemming Busteni, vlak bij Azuga en Sinaia.

Sinaia
Op zo’n 37 km van Brasov ligt Sinaia, een stadje met 12.000 inwoners. Het is een van de oudste en bekendste bergvakantieoorden in Roemenië. Er zijn ongeveer 10 skipistes. De stad is vooral bekend door zijn bezienswaardigheden als het Kasteel Peles, zomerresidentie van koning Carol I van Roemenië, het kleinere Kasteel Pelisor en het Sinaia-klooster, waar de stad naar vernoemd is.

Meer informatie over het EJOWF 2013 is te vinden op de website van het organisatiecomité, http://eyowf2013.ro