4 jul 2012
Make Us Proud: wij zijn er klaar voor, #OS2012

Estafettezwemsters met medaille OS 300x200
Nog 22 dagen en dan beginnen de Olympische Spelen in London en nog 56 te gaan voordat de Paralympics los gaan in de hoofdstad van Engeland. Mooi vooruitzicht! Bij NOC*NSF gaat het in de weken voorafgaand aan het grootste sportevenement ter wereld (bijna) nergens anders meer over. Van ons mag het beginnen. Vandaag gaat het eigenlijk los met de formele teamoverdracht in de Amsterdamse RAI.

Olympic Team Netherlands (OTN) is Ready to Go!!

We gaan met twee prachtige ploegen naar London en ik verwacht dat we zowel tijdens de Olympische Spelen als de Paralympische Spelen veel successen gaan boeken. Trots ben ik op het feit dat we gisteren hebben kunnen besluiten dat we de heren estafette atletiekploeg (4 x 100 meter), na hun prachtige Europese titel in Helsinki, alsnog hebben kunnen toevoegen aan ons Olympisch team, ondanks dat zij zich niet direct volgens de regels hebben kunnen kwalificeren. Mooi dat we nauwelijks discussie hadden over dit ‘dossier’. Uitzonderlijke prestaties en medaillekansen dienen te worden beloond uiteraard.

Het zou mooi zijn als de politiek en de samenleving zo dadelijk in London onderkennen wat de kracht van sport kan betekenen voor een betere samenleving. Hoe Olympische ‘helden’ inspireren, enthousiasmeren en voor een betere sociale samenhang zorgen. En waarom het wijs is dat Nederland beschikt over een Olympisch Plan, dat wordt gedragen door een lange rij instanties, overheden, bedrijfsleven en niet in de laatste plaats door de (georganiseerde) sport zelf.

Ons Olympisch Plan 2028 is voor Nederland een grote bron van inspiratie. Dat is de afgelopen jaren wel gebleken. Op tal van plekken, door heel Nederland heeft dit plan tot nieuwe inspirerende sportieve initiatieven geleid. Met de kracht van sport en de inspiratie van de Olympische Spelen helpen we Nederland graag vooruit.

Eén van de belangrijke mijlpalen op weg naar een eventueel bid voor de Olympische en Paralympische Spelen van 2028 is dit jaar ook bereikt. De betrokken alliantiepartners hebben besloten dat bij een eventueel bid Amsterdam de kandidaatstad zal zijn. De organisatie van de Olympische Spelen is voor één Nederlandse stad te groot. Geen enkele stad in Nederland kan de Olympische en Paralympische Spelen alleen ‘handelen’. Het is dan ook goed dat Rotterdam ‘partnerstad’ wordt. Ook Utrecht, Den Haag en de rest van Nederland zullen bij een eventueel bid worden betrokken. De kracht ligt in de samenwerking. Het gaat om Nationale Spelen. Het gaat om ‘The Dutch Approach’. De Nederlandse benadering, en daar mogen we best wat eigenwijs in zijn.

Goed dat Rotterdam in nauwe samenwerking met NOC*NSF en de overheid de Youth Olympic Games (YOG) in 2018 wil organiseren. Want een gezondere samenleving begint bij de jeugd. Met de YOG willen we een beweging op gang brengen om obesitas, overgewicht etc. tegen te gaan. Daarover binnenkort meer.

In de komende periode blijft de focus van het Olympisch Plan bij het in beweging krijgen en houden van jong en oud in Nederland. Iedereen heeft recht op sport. Inspire a Generation!

Pas op zijn vroegst in 2016 zal NOC*NSF samen met Amsterdam en het dan zittende kabinet mogelijk besluiten om een 'bid' voor te bereiden voor 2028. Deze besluitvorming zullen we de komende jaren zorgvuldig voorbereiden en daar ook de andere alliantiepartners van Olympisch Vuur bij betrekken.

Maar nu eerst London 2012. Alle geselecteerde atleten en alle collega’s van de betrokken sportbonden en NOC*NSF zijn er klaar voor. Met nog 22 en 56 dagen te gaan zeg ik vanaf deze plek:

MAKE US PROUD!

Gerard Dielessen
Algemeen directeur NOC*NSF

Lees hier de eerdere blogs van Gerard Dielessen

Volg Gerard Dielessen op Twitter via www.twitter.com/gerarddielessen
London 2012 Make Us Proud: wij zijn er klaar voor, #OS2012 Estafettezwemsters met medaille OS 332x269
Deel dit via:

Reageren

Naam
E-mail
Reactie