(Oud-) Olympiërs voor de klas op hun eigen basisschool.

vr 15 jun 2012
(Oud) Olympiërs voor de klas tijdens Olympic Day

olympic day bas vd goor 300x200
ARNHEM - Jaarlijks wordt op 23 juni in meer dan 160 landen Olympic Day gevierd. Een feestelijke herdenkingsdag ter ere van het ontstaan van de moderne Olympische Spelen. Wereldwijd nemen honderdduizenden mensen van jong tot oud op deze dag deel aan diverse educatieve en sportieve activiteiten.

Ook in Nederland worden er vanuit NOC*NSF diverse activiteiten georganiseerd om deze bijzondere dag te vieren. In de week voorafgaand aan Olympic Day, van 18 tot en met 22 juni, trekken ruim 70 Olympiërs het land in om op hun eigen basisschool, of de basisschool van hun kinderen of kleinkinderen, een unieke Olympische spreekbeurt te geven. Omdat NOC*NSF 100 jaar bestaat, geven onze Olympiërs in totaal 100 spreekbeurten. O.a. Erben Wennemars, Floris Evers, Deborah Gravenstijn en Bas van der Goor gaan spreken over hun ervaringen tijdens het grootste sportevenement ter wereld en de kinderen iets leren over de Olympische idealen en de Olympische ambities van Nederland.

Olympische Educatie: IK.JIJ.WIJ.
Op Olympic Day wordt aandacht gevraagd voor de drie Olympische waarden: excelleren, respect en vriendschap. Deze waarden, vertaald in een ‘IK.JIJ.WIJ.-concept’, zijn de basis voor de spreekbeurt en zijn de kern van de Olympische Educatie van NOC*NSF. Onderdeel van IK.JIJ.WIJ. is het gratis digitale lespakket ‘London 2012’, te vinden op www.noc-nsf.nl/educatie.

De opzet van de spreekbeurt is interactief. In het onderdeel IK (excelleren) vertelt de (oud-) Olympiër over zijn of haar eigen ervaring en prestaties. Hiervoor neemt hij/zij attributen mee als foto’s, medailles of andere persoonlijke herinneringen aan de Olympisch Spelen. In het onderdeel JIJ (respect) vertellen de leerlingen over hun eigen prestaties. De (oud-) Olympiër geeft, als een echte coach, tips hoe ze met respect voor zichzelf en anderen het beste uit zichzelf kunnen halen. Voor het derde onderdeel WIJ, vriendschap, vind al (ruim) voorafgaand aan de Olympische Spreekbeurt de voorbereiding plaats. De leerlingen gaan namelijk in tweetallen een poster of vlag maken waarbij (een van de) Olympische kernwaarden duidelijk naar voren komen.

VIP-sportdag op Olympic Day
De (oud-) Olympiër zal aan het eind van de spreekbeurt het duo met het mooiste kunstwerk belonen met een VIP-accreditatie voor Olympic Day in het Olympisch Stadion in Amsterdam. Uit de 100 spreekbeurten komen dus 200 finalisten. Deze finalisten worden uitgenodigd voor een unieke Olympische VIP sportdag op zaterdag 23 juni van 13:00 tot 17:00 uur ter viering van Olympic Day. De kinderen krijgen onvergetelijke clinics aangeboden door Olympische helden als Ruben Houkes, Mijntje Donners, Kirsten van der Kolk en topatleet Jeffrey Wammes. De presentatie is in handen van Mylène Gordinou de Gouberville en Jurre Bosman, bekend van onder andere de programma 'Nieuws uit de natuur' en het School TV Weekjournaal.
Olympic Day (Oud-) Olympiërs voor de klas op hun eigen basisschool. olympic day bas vd goor 332
Deel dit via: