wo 11 okt 2017
Blog Gerard Dielessen: Samenwerken in Japan en in Nederland

Ondertekening samenwerking Tokyo 332

Het was in vele opzichten een opwindende dag gisteren. Deze 10de oktober werd een dag waarop nog maar weer eens bleek hoeveel sport voor de samenleving kan betekenen.

In Tokyo tekende ik een bijzondere samenwerkingsovereenkomst met Japan Sport Council (JSC) en drie deelgemeenten van Tokyo onder het toeziend oog van vele belangstellenden onder wie de Rotterdamse burgemeester en gewaardeerd lid van de Nederlandse Sport Raad, Ahmed Aboutaleb en onze ambassadeur in Tokyo Aart Jacobi. In de aanloop naar de Olympische en Paralympische Spelen van Tokyo 2020 gaan wij met de Japanse partners nauw samenwerken om er voor te zorgen dat zowel in Japan als in Nederland letterlijk en figuurlijk drempels worden weggenomen voor mensen met een beperking die graag willen sporten. En wie wil dat niet?

Terwijl ik in Japan een belangrijke handtekening zette, presenteerde het kabinet Rutte III haar regeerakkoord met veel goed nieuws voor de sport. Jaarlijks tien miljoen extra voor topsport met daarnaast extra mogelijkheden voor talentontwikkeling en een breed sportakkoord met jaarlijks tien miljoen extra om de organisatie en financiën van de sport toekomstbestendig te maken. Een aanmoediging zou ik zeggen om onze unieke sportinfrastructuur met bijna 25.000 verenigingen een extra impuls te geven om zichzelf via een transformatie opnieuw uit te vinden in deze tijd van digitalisering en individualisering. Het nieuwe kabinet gaat ook nog jaarlijks vijf miljoen extra voor sportevenementen uitgeven. In de komende vier jaar wordt buiten de sportbegroting om bovendien in totaal 170 miljoen uitgetrokken voor een nog breder preventieakkoord waarbinnen we de sport kunnen inzetten voor een gezonde en vooral ook inclusieve samenleving, waarin iedereen - zoals in het regeerakkoord staat - mee kan doen ongeacht talenten of beperkingen.

In het regeerakkoord kom ik ook nog de volgende zinssnede tegen: ‘…de implementatie van het VN- gehandicaptenverdrag is hierbij belangrijk. Waar partijen achterblijven ondernemen we actie, bijvoorbeeld door voorlopers in contact te brengen met achterblijvers.’ En dat is nu precies wat wij met de sport meer willen gaan doen.

Ook in Japan. Tijdens onze eerste bezoeken - een paar jaar geleden al - aan de Japan Sport Council en het Japanse Olympisch Comité, ter voorbereiding op de Spelen van 2020 in Tokyo, kregen we vragen over hoe we als klein land er in slaagden om niet alleen zo succesvol zijn met TeamNL op de Olympische Spelen, maar ook en vooral met Paralympic TeamNL op de Paralympics. We hebben geduldig uitgelegd dat we meer dan tien jaar geleden zijn begonnen met de integratie van Olympische en Paralympische sportbonden. En ook de niet-Olympische en -Paralympische bonden bundelden vanaf 2008 hun krachten en expertises op dit gebied. In Japan is die integratie voorlopig nog ver weg, ondanks het feit dat de overheid sinds het in 2013 binnenhalen van de Spelen van 2020 vol gaat voor een inclusieve samenleving.

NOC*NSF wil samen met de sporters van Olympic TeamNL en Paralympic TeamNL graag een bijdrage leveren aan deze voor Japan nog vrij nieuwe doelstelling, door tot en met 2020 met regelmaat workshops te organiseren in drie deelgemeenten van Tokyo. Komende maand al gaat inhoudelijk expert Rita van Driel, tevens bestuurslid van het International Paralympic Committee, met onder anderen tweevoudig gouden Paralympische medaillewinnares Kelly van Zon naar Tokyo voor de eerste workshops. Ik zie nu al uit naar hun verhalen en ervaringen. Eind november ontvangen we op Papendal een Japanse delegatie met medewerkers van JSC en de drie betrokken deelgemeenten voor kennisuitwisseling.

Kennis delen is immers kennis vermenigvuldigen.

Na ons geslaagde GEO-project in de aanloop naar de Spelen van Rio 2016, geven we nu op deze manier opnieuw invulling aan de Olympische normen en waarden. In mijn woorden te vertalen in niet alleen ‘halen’, maar ook willen ‘brengen’. Dat betekent dus actie in zowel Japan als Nederland. Het is mooi dat de waarde van sport voor de samenleving ook via de sportparagraaf in het nieuwe regeerakkoord terug is te vinden.

Want met sport kunnen we de wereld echt een stukje beter maken.

Gerard Dielessen
Algemeen Directeur NOC*NSF

Lees hier de eerdere blogs van Gerard Dielessen

Blog

Blog Gerard Dielessen: Samenwerken in Japan en in Nederland.

Ondertekening samenwerking Tokyo 332
Deel dit via: