Over Baku

baku 300x200
Baku (of Bakoe) is de hoofdstad van Azerbeidzjan. Het is een wetenschappelijk, cultureel en industrieel centrum in de Kaukasus. De stad heeft de vorm van een amfitheater. Het is de belangrijkste havenstad aan de Kaspische Zee en is de grootste stad in de Kaukasus. De stad heeft een bevolking van 2.122.300 (1 januari 2012) inwoners en kent een oppervlakte van 2130 vierkante kilometer. Vanwege zijn gunstige klimatologische en geografische ligging, was Baku eeuwenlang een belangrijke stad aan de beroemde Zijderoute, de handelsroute tussen Europa en Azië.

Baku was een van de grenssteden van het Perzische rijk en had een bevolking van Iraanse afkomst. De naam Baku komt uit het Perzisch. Deze naam werd in oudere teksten vermeld als 'Badkoebe' wat in het Perzisch 'geslagen door de wind' betekent. Baku kent harde winden in verschillende seizoenen.

De stad is een centrum voor culturele, historische en wetenschappelijke ontwikkelingen in het land. Baku heeft vele kenmerkende toeristische bestemmingen en bezienswaardigheden. Het symbool van de stad is de Maagdentoren, een wachttoren van de 12e eeuw die gelegen is in de Oude stad van Baku. Verder in de oude stad bevinden zich het Shirvanshahpaleis en de oude stadsmuren van Baku. Deze behoren tot de UNESCO werelderfgoederen. Andere bezienswaardigheden zijn de Flame Towers, de boulevard, het Fonteinsplein, het Shikhovstrand en de olierotsen. Vervolgens is er het Nationale Vlagplein met een indrukwekkende vlaggenmast, die met 162 meter van september 2010 tot mei 2011 door het Guinness Book of Records als hoogste vlaggenmast ter wereld werd gerekend.

Rondom de stad liggen enkele geografische bezienswaardigheden zoals de Yanar Dag, een heuvel met aardgas die al duizenden jaren brandt. De naam Azerbeidzjan betekent letterlijk Land van het vuur, de Yanar Dag is een mogelijke aanleiding hiervan.

Op 18 oktober 1991 verklaarde de Hoge Raad van Azerbeidzjan het land onafhankelijk na een landelijk referendum in december 1991, toen de Sovjet-Unie officieel werd ontbonden.

Baku stelde zich kandidaat als gastheer voor de Olympische Zomerspelen van 2016, maar het viel af bij de eerste selectie. Vervolgens probeerde de stad opnieuw de Olympische Spelen naar zich toe te trekken, dit keer die van 2020, maar viel opnieuw af. In 2012 werden de Europese Spelen 2015 wel aan Baku toegewezen.

Bekijk hier de aflevering over Azerbeidzjan uit de VPRO-serie De bergen achter Sotsji.