za 20 jun 2015
Nederlandse turners pakken medailles in alle kleuren

Lieke Wevers goud_Matthias Hangst 200x300Lieke WeversFoto: Matthias Hangst/Getty Images
BAKU - De Nederlandse turners hebben bij de toestelfinales van de Europese Spelen in Baku vier medailles gewonnen. Lisa Top opende zaterdagmiddag het oranje succesverhaal met brons op sprong. Casmir Schmidt pakte vervolgens op hetzelfde onderdeel zilver. Vrijwel direct daarna zorgde Lieke Wevers voor het hoogtepunt met een gouden oefening op de balk, om het daarna in stijl af te sluiten met een bronzen plak op de vloer.

Wevers scoorde met haar gouden oefening in de National Gymnastics Arena 14.200 punten. Omdat ze als laatste aan de beurt was wist ze meteen dat het de gouden score was. Ze eindigde daarmee voor Andrea Iridon uit Roemeni├ź (zilver) en de Zwitserse Giulia Steingruber, die brons won. Wevers sluit de Europese Spelen af met vier medailles. Eerder won de 23-jarige Oldenzaalse ook al brons bij de teamwedstrijd en in de meerkampfinale. "Wat ik hier heb meegemaakt in Baku is echt ongelooflijk", reageerde ze. "Ik breng vier medailles mee naar huis. In elke wedstrijd waar ik aan heb meegedaan heb ik een medaille gewonnen en daar ben ik echt supertrots op. Vooral die gouden voelt echt heel speciaal."

Bekijk hier de reactie van Lieke Wevers:


 
Bekijk hier de gouden oefening van Lieke Wevers:

Het had niet veel gescheeld of ook Casimir Schmidt had op de hoogste trede van het podium gestaan. Lang ging de Nederlander aan de leiding. Pas in de laatste sprong van de finale ging de Oekraïener Oleg Verniaiev hem voorbij. "Natuurlijk dacht ik aan het winnen van goud", gaf Schmidt na afloop toe. "Maar Olegs sprongen waren geweldig, dus ik ben blij met zilver."

Schmidt toonde in Baku twee nieuwe sprongen. "Ik werk al een paar maanden aan deze sprongen. Ik ben echt blij dat ik ze op een grooe toernooi als dit heb kunnen laten zien. Ik hoop deze sprongen de komende jaren in meer finales te kunnen laten zien."

Celine van Gerner stond na afloop als enige Nederlander met lege handen: zij werd vijfde in de brugfinale.

Bekijk hier de reactie van Casimir Schmidt:

Lieke Wevers_Matthias Hangst 332x269_bewerkt-1
Deel dit via: