vr 03 jul 2015
Goud voor judoka Polling, twee keer zilver voor zwemster Steenbergen

polling300Kim PollingFoto: Getty Images
BAKU - Judoka Kim Polling heeft een gouden medaille veroverd in de klasse tot 70kg. De Groningse prolongeerde daarmee haar Europese titel voor de tweede keer op rij. Een andere noorderling, zwemster Marrit Steenbergen uit het Friese Oosterwolde, voerde met zilver op de 50 en 200 meter vrije slag haar medailletotaal op het jeugd-EK op naar vijf.

Judo
Het judotoernooi op de Europese Spelen is ook het EK van 2015 en de 24-jarige Polling won dat toernooi voor de derde keer op rij. Op weg naar de finale won ze al haar partijen op ippon en in de eindstrijd nam ze na anderhalve minuut de Duitse Laura Vargas Koch in een houdgreep en liet niet meer los. 

Bekijk hier de reactie van Kim Polling:Dex Elmont slaagde er niet zijn Europese titel te prolongeren. In de klasse tot 73 kg raakte de gouden koers voor de in Haarlem woonachtige judoka uit zicht toen hij in de kwartfinales op een straf verloor van de Israëlier Muki. In de twee ronden ervoor had Elmont de Wit-Rus Sjoka en de Oekraïner Drebot op waza-ari verslagen. In de herkansing klopte de 31-jarige Elmont nog wel de Hongaar Ungvari (straf), maar in de strijd om brons hield de Belg Dirk van Tichelt hem met een waza-ari van eremetaal af.

Ook Juul Franssen miste net het brons. De 25-jarige Rotterdamse kwam via de Hongaarse Szabo in de achtste finales, waar ze met een ippon de Italiaanse Gwend vloerde. In de kwartfinale verloor ze met een straf te veel van de Sloveense Trstenjak, maar in de herkansing klopte ze de Zweedse Hermansson met een ippon. In de strijd om brons verloor ze met een waza-ari van de Francaise Agbegnenou. Het goud was voor de Duitse Trajdos, zilver voor Trstenjak en de andere bronzen plak was voor de Israëlische Gerbi.

Bekijk hier de reactie van Franssen:

steenbergenmedaille300Marrit Steenbergen
Zwemmen
Marrit Steenbergen voegde twee zilveren medailles toe aan haar plakkenverzameling die nu uit één gouden en vier zilveren exemplaren bestaat. Vrijdag werd ze op het jeugd-EK in Baku eerst tweede op de 200 meter vrije slag en zwom ze even later naar dezelfde positie op de 50 meter vrije slag. Frederique Janssen werd op die kortste sprintafstand achtste. Iris Tjonk plaatste zich op de 100 meter rugslag voor de finale, die zaterdag plaatsvindt.

Steenbergen veroverde eerst zilver op de 200 meter vrije slag. De 15-jarige zwemster uit Oosterwolde lag driekwart van de race op kop, maar zag in de laatste 50 meter de Russische Arina Openisjeva voorbij steken. Het brons was voor de Duitse Leonie Kullman. Steenbergen liet een nieuw Nederlands juniorenrecord klokken in 1.58.99.

Even later mocht Steenbergen op voor de finale van de 50 meter vrije slag. Mariia Kameneva versloeg de jonge Friezin met 0.04 seconden: haar 25.23 was goed voor het goud. De Deense Julie Jensen veroverde het brons in 25.41. Janssen tikte aan in 26.56.

Het was de vierde en vijfde medaille voor Steenbergen op het jeugd-EK. Eerder won ze goud op de 100 meter vrije slag en twee keer zilver met de estafetteploegen op de 4x100 meter wisselslag en 4x100 meter vrije slag.

BMX
Bij de mannen plaatsten Twan van Gendt en Jelle van Gorkom zich voor de halve finales van zondag. Laura Smulders en Merle van Benthem reden zich naar de finale bij de vrouwen, die ook zondag op het programma staat.

Van Gendt was superieur in zijn heats, die hij alle won. "Het zag er misschien gemakkelijk uit, maar dat was het niet. Ik kwam moeilijk weg, maar gelukkig kon ik de anderen inhalen." De Brabander zegt redelijk gewend te zijn aan de hitte, en aan de wind. "Die wind is er ook op Papendal, maar het was wel wennen hier. Bovendien had ik onlangs een harde crash door de wind en dat neem je ongewild toch mee de baan op. Daar moet ik zondag wel van af zijn."

Smulders plaatste zich op het Velo Park in Baku met twee overwinningen en een tweede plaats voor de finale. "Ik moest alles geven. In een veld zoals hier aan de start staat, kun je je het niet permitteren je in te houden."
Baku 2015 Goud voor judoka Polling , twee keer zilver voor zwemster Steenbergen. polling 332
Deel dit via: