za 27 jun 2015
Goud voor Grol en Verkerk, brons voor Steenhuis en Elmont

hengrol300Henk GrolGetty Images
BAKU - Nederland kende een erg goede dag op de tatami in Baku, waar binnen de Europese Spelen het EK judo werd gehouden. Henk Grol en Marhinde Verkerk veroverden het goud, brons was er voor Guillaume Elmont en Guusje Steenhuis.

In de klasse tot 100kg verloor Michael Korrel in de tweede ronde en bij de zwaargewichten verloor Roy Meyer in de kwartfinales en bleef Tessie Savelkouls in de achtste finales steken.

Grol
Voor Henk Grol was het zijn tweede Europese titel na zijn gouden plak in 2008 in Lissabon. Hij rekende in de eindstrijd af met titelverdediger en regerend wereldkampioen Lukas Krpalek. Vroeg in de partij scoorde de Groninger een yuko en die voorsprong liet hij zich niet meer afnemen door de Tsjech, die hem in 2013 nog van Europees goud afhield.

"Ik heb een goed trackrecord tegen hem", zie Grol, die vier van de vijf voorgaande partijen met Krpalek won. "Ik denk dat ik de enige ben die hem kan gooien. Het is altijd close. Hij fysiek erg sterk en ik moest echt overleven in de laatste minuut en dat kostte me wat strafjes, maar dat was geen probleem".

Grol, die in 2009, 2010 en 2013 de eindstrijd van het EK verloor, rekende op weg naar het goud af met de Brit Benjamin Fletcher (waza-ari), de Duitser Dmitri Peters (yuko) en de Portugees Jorge Fonseca (waza-ari).

Bekijk de reactie van Henk Grol:

marhindeverkerk getty 300
Verkerk en Steenhuis
Marhinde Verkerk werd voor de eerste keer Europees kampioen. De Rotterdamse versloeg in de finale van de klasse tot 78 kg de Duitse Luise Malzahn in de finale met een waza-ari. Voor Verkerk was het drie keer scheepsrecht in een EK-finale. In 2010 verloor de wereldkampioene van 2009 de Europese eindstrijd en vorig jaar hield Tcheumeo haar van het goud af. De Francaise klopte ze nu in de halve finales op waza-ari, terwijl ze haar twee partijen ervoor op ippon had gewonnen van de Kroatische Ivana Maranic en de Britse Nathalie Powell.

"Ik verloor van Malzahn in de Rabat Masters en ik heb die wedstrijd vaak teruggekeken. Vandaag was ik erg sterk met mijn linkerarm en ze was niet sterk genoeg om dicht bij me te komen. Een mooie revanche en een mooie medaille voor mijn collectie", zei Verkerk.Guusje Steenhuis verloor in de kwartfinales van Malzahn, maar via de herkansing kwam ze alsnog in aanmerking voor brons en die kans greep ze met beide handen aan. Ze versloeg de Francaise Audrey Tcheumeo op waza-ari. Vorige maand won de Brabantse in Baku nog haar eerste Grand Slam-toernooi. "Vorig jaar was ik vijfde, nu derde. Dit voelt heel goed, ik heb een stijgende lijn te pakken merk ik de laatste wedstrijden en ik wist dat dit erin zat."

Elmont
Guillaume Elmont veroverde het brons in de klasse tot 90 kg. De 33-jarige Rotterdammer was in de strijd om brons te sterk voor de Hongaar Krisztian Toth, die een straf meer kreeg dan Elmont. De Nederlander verloor in de strijd om brons zijn contactlens en kreeg tijdens een wanhoopsaanval van Toth diens hoofd keihard tegen zijn neus, maar sleepte niettemin een plak uit het vuur.

“Ik miste driekwart van het vorig seizoen door een nekblessure en overweeg te stoppen. Ik vertelde mijn coach dat als ik geen medaille op het EK of WK won, ik zou kappen. Maar nu heb ik bewezen dat ik op dit niveau mee kan, ga ik zeker nog een jaar door”.


Baku 2015 Goud voor Grol en Verkerk, brons voor Steenhuis en Elmont. marhindeverkerk getty 332
Deel dit via: