zo 28 jun 2015
Europese Spelen succesvol en waardevol evenement met toekomst

Opening Baku vlag 332TeamNL bij de opening
BAKU - De minimale doelstelling voor European Games TeamNL tijdens Baku 2015 was acht medailles, in vijf sporten. Het werden er 23, plus nog eens zes voor de zwemsters, in zeven sporten. Daarnaast zijn de Europese Spelen een voor sporters waardevol evenement met toekomst. Dat zijn de belangrijkste conclusies van chef de mission Jeroen Bijl, aan het eind van de eerste editie in Baku.

TeamNL won vandaag de laatste medaille van deze Spelen: BMX’er Twan van Gendt veroverde zilver. Jeroen Bijl maakte direct daarna bekend dat Van Gendt de vlag mocht dragen tijdens de sluitingsceremonie. Lees hier meer over de zilveren medaille van Twan van Gendt.

"De sporters hebben hier buitengewoon gepresteerd", zei Bijl, over de groot uitgevallen medaille-oogst van TeamNL. "Er hebben heel veel sporters geëxcelleerd. Als we van tevoren hadden gezegd: we winnen zes medailles bij turnen, drie bij tafeltennis en vijf bij judo, dan had niemand dat geloofd. Ook in sporten als triathlon en handboogschieten zijn mooie stappen gezet. Goud voor Nouchka Fontijn bij het boksen mochten we misschien verwachten, maar ze moest het nog wel even doen. Allemaal buitengewoon goede prestaties", aldus Bijl, die waakt voor al te hoge verwachtingen richting Rio. "Het is heel goed dat deze basis er nu is, maar het geeft geen enkele garantie. Rio is pas over een jaar."

Bijl ziet zeker ruimte in de kalender voor een multisportevenement als de Europese Spelen. "Een groot aantal sporten heeft er voor deze editie al ruimte voor gemaakt. In meer dan de helft van de sporten was het deelnemersveld van een hoog niveau. De reactie die ik van de sporters terug krijg, is dat zij dit evenement echt van toegevoegde waarde vinden. Voor veel sporters is het een belangrijke leerervaring op een multisportevenement, zodat ze wellicht later op de Olympische Spelen niet in een geheel nieuwe situatie terechtkomen. Dit meemaken is voor hen ook motiverend om nog een keer te willen meemaken, maar dan op het hoogste niveau. Daarmee zeg ik niet dat het een talent-evenement of iets dergelijks is. We komen hier wel degelijk om te presteren. Voor een aantal sporters is het moeilijk om zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen. Zij maken nu toch voor het eerst zo'n evenement mee."

"Ik denk wel dat er een basis moet zijn van bijvoorbeeld vijftien sporten", zegt Bijl, over de toekomst van de Europese Spelen. "Maar dan met meer ruimte dan bij de Olympische Spelen om sporten toe te voegen. Voor de continuïteit is het goed als die basis er is. Grote sporten als zwemmen en atletiek zijn daarbij belangrijk, maar we moeten het niet meteen afblazen als bijvoorbeeld zwemmen niet meedoet. Daarnaast moeten zoveel mogelijk sporten waarde hebben voor kwalificatie voor de eerstvolgende Olympische Spelen. Dat was nu niet altijd het geval. Maar dit was de eerste keer, in 2,5 jaar tijd georganiseerd. Dan is het huidige niveau het maximale. Nu moeten we de Europese Spelen de kans geven om te groeien."
Baku 2015 Europese Spelen succesvol en waardevol evenement met toekomst. Opening Baku vlag 332
Deel dit via: