Stipendium

De stipendiumregeling is een maandelijkse financiële ondersteuning aan topsporters die geen of onvoldoende inkomen hebben voor hun levensonderhoud. We regelen dit voor je zodat jij zonder financiële zorgen fulltime topsport kunt beoefenen. Deze voorziening wordt gefinancierd door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn & Sport en uitgevoerd door het Fonds voor de Topsporter.

Voor 2019: 

Leeftijd (jaar)

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27+

Maximum stipendium bruto per maand (€)

873

1.047

1.396

1.745

1.745

1.745

1.920

2.094

2.269

2.443


Voor 2018:
 
De maximale hoogte van het stipendium (incl. 8% vakantietoeslag) in 2018 is afgerond: 

Leeftijd (jaar)

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27+

Maximum stipendium bruto per maand (€)

810

937

1.193

1.449

1.704

1.704

1.875

2.045

2.216

2.386


Voor wie?
Het stipendium is beschikbaar voor topsporters met een A- of HP-status die 18 jaar of ouder zijn. Ben je jonger dan 18 en heb je een A- of HP-status? Neem contact op met TeamNL Athlete Services via athleteservices@nocnsf.nl om jouw situatie te bespreken.

Hoe vraag je het stipendium aan?
Nadat je jouw statusbrief ontvangt, krijg je van het Fonds voor de Topsporter een e-mail met inloggegevens en informatie over de aanmeldprocedure. Aanmelden loopt via www.topsportfonds.nl. Je ontvangt deze e-mail op hetzelfde e-mailadres waar je jouw statusbrief hebt ontvangen. Het is mogelijk dat deze e-mail in je spambox terecht komt, check die dus ook.

Heb je binnen twee werkdagen geen bericht ontvangen met je inloggegevens, neem dan contact hierover op via info@hetfonds.nl

  • Als je gedurende het kalenderjaar in de status stroomt en eerder in het jaar andere inkomsten hebt gehad waardoor je boven de inkomensgrens komt. Let dan goed op de voorwaarden van de coulance mogelijkheid.
  • Maak je gebruik van een uitkering van het UWV (bv WIA of Wajong) en wil je gebruik maken van het stipendium? Neem contact op met Athlete Services via athleteservices@nocnsf.nl.

LET OP:

  • Zorg dat je op de hoogte bent van het Uitkeringsreglement Financiële Voorzieningen.
  • Het stipendium wordt uitgekeerd met ingang van de eerstvolgende maand volgend op de volledige aanmelding bij het Fonds. Zorg er dus voor dat je aangemeld bent voor de eerste van de maand.
  • Onder veelgestelde vragen kun je al veel praktische informatie vinden.

Contact bij vragen:
Fonds voor de Topsporter
info@hetfonds.nl 
026-4834418

Voor wie?
Het stipendium is bedoeld voor sporters met een door NOC*NSF gegeven topsportstatus die van het Fonds voor de Topsporter inloggegevens hebben ontvangen om zich aan te melden voor het stipendium.

Hoe meld ik me aan?
Na ontvangst van je NOC*NSF statusbrief ontvang je van het Fonds voor de Topsporter een e-mail met inloggegevens en informatie over de aanmeldprocedure. Aanmelden loopt via www.topsportfonds.nl. Op deze site vind je ook instructiefilmpjes over het aanvragen van het stipendium.

Waar moet ik op letten bij gebruik van het stipendium?

  • Zorg dat je bij gebruik van het stipendium op de hoogte bent van het Uitkeringsreglement Financiële Voorzieningen 2018.
  • Het stipendium is niet bedoeld voor sporters die in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien. Kijk dus goed naar je inkomenssituatie. Verdien je meer dan de inkomensgrens? Zet dan jouw stipendium stop, of stel jouw stipendium naar beneden bij. Neem in ieder geval contact op met het Fonds voor de Topsporter.
  • Bij gebruik van het stipendium moet je na afloop van het kalenderjaar twee documenten aanleveren bij het Fonds: 1) een kopie van jouw belastingaangifte en 2) een kopie van jouw (voorlopige) aanslag inkomstenbelasting. Als het Fonds voor 31 december na het kalenderjaar waarin je het stipendium hebt ontvangen, geen kopie van jouw (voorlopige) aanslag inkomstenbelasting heeft ontvangen, kan het Fonds de inkomenstoets niet uitvoeren. In dat geval moet je het volledige stipendium terugbetalen aan het Fonds.
  • Het stipendium gaat in vanaf de eerstvolgende maand nadat je je volledig en juist hebt aangemeld bij het Fonds voor de Topsporter. Meld je indien mogelijk dus voor de 1e van de maand aan bij het Fonds voor de Topsporter.

Let op: de regeling rondom medaillebonus en prijzengeld is per 1-1-2016 gewijzigd. Zie ook FAQ.

Vragen?
Neem dan contact op met het Fonds voor de Topsporter via info@hetfonds.nl.

Disclaimer
De teksten op de website zijn met grote zorgvuldigheid samengesteld door NOC*NSF. Wijzigingen worden voorbehouden. Aan deze informatie kunnen geen rechten noch aanspraken worden ontleend. Indien in deze tekst wordt verwezen naar een reglement, dan prevaleert de tekst van het betreffende reglement.

Tip
Lees altijd het betreffende reglement door en neem bij vragen of onduidelijkheden contact op met
athleteservices@nocnsf.nl. Mocht je als lezer tegen onvolkomenheden aanlopen, dan verzoeken wij je dit te melden via het hiervoor genoemde mailadres.