Gerard Dielessen_88x62 Weblog algemeen directeur NOC*NSF Gerard Dielessen.

ma 23 mei 2011
Alpe d’HuZes: Sta op, stap op en geef niet op

Alpe dHuZes 300
De stand is 13.580.000 euro. Nog ruim zes miljoen te gaan dus. Gisteren, zondag, maakte Alpe d’HuZes–ambassadeur Coen van Veenendaal op Papendal de tussenstand bekend. Nu al meer dan tijdens de editie van 2010 door al die Alpe d’HuZes–fietsers werd opgehaald. Over ruim twee weken gaan meer dan vierduizend fietsers naar Frankrijk, om mee te doen aan een van de meest opmerkelijke sportevenementen van Nederland buiten Nederland.

Alpe d’HuZes. In een paar jaar tijd een begrip geworden, met een mooie missie: anderen faciliteren en inspireren om Goed, Gelukkig en Gezond te leven met kanker. Fietsen dus om geld bijeen te brengen voor KWF kankerbestrijding. Om uiteindelijk van kanker in plaats van een dodelijke ziekte, een chronische ziekte te maken.

Alpe d'HuZes is een fantastische actie waarbij fietsers, alleen of in een team, geld bijeen fietsen waarmee zij een bijdrage leveren aan de strijd tegen de gevolgen van kanker. Op één dag wordt individueel of in teamverband minstens zes maal de legendarische Alpe d'Huez beklommen. Een bijna onmogelijke opgave. Toch lukte het in de jaren 2006 tot en met 2010 al heel veel deelnemers, zelfs een aantal (ex-)kankerpatiënten. In 2010 werd een recordbedrag van twaalf miljoen euro opgehaald! Het doel voor 2011 is om het recordbedrag van 2010 te verpulveren. De inzet voor dit jaar is dus twintig miljoen.

Een mooi en sprekend voorbeeld van hoe sport een prachtige bijdrage levert aan een betere, een rijkere samenleving. Want sport inspireert immers. Sport inzetten als middel om een belangrijk maatschappelijk doel te bereiken. Dat is Alpe d’HuZes. En dat bleek gistermiddag weer eens op Papendal, waar al die duizenden fietsers bijeen waren voor de officiële kick-off van Alpe d’HuZes, editie 2011.

Op 9 juni, donderdag over twee weken dus, gaan al die fietsers de flanken van de Alpe d’Huez, die bekende ‘Nederlandse berg’ in Frankrijk, beproeven onder het krachtige motto: opgeven is geen optie. Zoals dat ook geldt voor de meeste kankerpatiënten die zich niet neer willen leggen bij het feit dat ze door deze ellendige ziekte zijn getroffen. Eén op de drie mensen, zo blijkt uit onderzoek, heeft in meer of mindere mate te maken met kanker.

Hulde dus voor de initiatiefnemers van Alpe d’HuZes, en in het bijzonder voor Peter Kapitein, die in 2006 begon met deze actie. Peter Kapitein leeft sinds januari 2005 met kanker.

Hulde trouwens ook voor de teams van NOC*NSF die dit jaar mee doen aan Alpe d’HuZes: Tandje28 en Femmes d’OlymPIEK. De afgelopen maanden hebben de ‘jongens’ en ‘meisjes’ van deze twee Alpe d’HuZes teams onafgebroken getraind om straks op de berg te presteren en daardoor een belangrijke (financiële) bijdrage te kunnen leveren aan Alpe d’HuZes. Uiteraard kunnen de NOC*NSF-fietsers nog wel wat steun in de vorm van donaties gebruiken. Ga daarvoor naar de websites van mijn collega’s.

Zelf doe ik trouwens ook met Alpe d’HuZes mee als lid van het team www.arnhemsmeisjefietst.nl. Graag lever ik als algemeen directeur van NOC*NSF, sportliefhebber - en begeesterd door het begrip #opgevenisgeenoptie - mijn bijdrage aan de kankerbestrijding in Nederland. Voor de geïnteresseerden houd ik een blog bij op mijn persoonlijke Alpe d’HuZes pagina.

Tot slot nog even terug naar gistermiddag. Een mooie middag, die vast een indrukwekkend vervolg krijgt in de week van 9 juni. Sta op, stap op en geef niet op, zongen Margriet Eshuijs en Maarten Peters

Aan de renners van NOC*NSF en www.arnhemsmeisjefietst.nl en al die talloze andere teams zal het niet liggen op donderdag 9 juni. Vanaf deze plek wens ik alle vierduizend fietsers, de organisatie en alle vrijwilligers heel veel succes.

Gerard Dielessen
Algemeen directeur NOC*NSF

Lees hier de eerdere blogs van Gerard Dielessen.
Volg Gerard Dielessen op Twitter via www.twitter.com/gerarddielessen.  
Weblog Weblog Gerard Dielessen: Alpe d’HuZes: Sta op, stap op en geef niet op.
Alpe dHuZes 332
Deel dit via: