Marketing

Sportmarketing is het vermarkten van de sport. Marketing bij de Olympische Spelen gebeurt op drie verschillende manieren, namelijk:

 • Sponsoring
 • Licensing
 • Citymarketing

Alle drie de doelen zorgen voor een bijdrage aan de organisatie van de Olympische Spelen. Alleen sponsoren zorgen al voor ongeveer $ 630 miljoen aan inkomsten voor de Olympische Spelen.

Sponsoren zullen echter niet zomaar geld geven voor de Olympische Spelen. Zij zullen er wel iets voor terug willen zien, zoals het gebruik van de ringen bij reclameuitingen of de mogelijkheid om als official partner op te treden. Daarnaast is de hoogte van het te sponsoren bedrag ook afhankelijk van het aantal belangstellenden, kijkers en bezoekers bij de Olympische Spelen. Hoe hoger het (verwachte) aantal belangstellenden en bezoekers, hoe hoger het te sponsoren bedrag.

Bij officiële Olympische licensing wordt toegestaan dat een bedrijf het merk 'Olympische Spelen' en de logo's mag gebruiken. Hier tegenover staat dat het bedrijf een percentage van de omzet moet afstaan.

Om zoveel mogelijk belangstellenden voor de Olympische Spelen te krijgen, is communicatie van groot belang. Jaren voor de Olympische Spelen worden al acties ingezet om mensen te informeren, inspireren en motiveren. Dit gebeurt via allerlei kanalen, zoals evenementen, televisie en tijdschriften. Dit zijn vaak grote projecten, waardoor er bij de Olympische Spelen meer dan 140 personen fulltime in dienst zijn op een communicatieafdeling.

Bij licensing is communicatie van belang. Onderdeel van de communicatie is het creëren van logo's en emblemen die een geheel eigen en vernieuwende uitstraling hebben. Elke Olympische Spelen hebben een eigen logo. Deze logo's en emblemen kunnen onderdeel zijn van de merchandisingartikelen. Doordat het logo op bijvoorbeeld een T-shirt gedrukt is, kan het verkocht worden als official merchandise. Dit brengt tijdens de Olympische Spelen meer dan $ 60 miljoen op.

Naast de financiële voordelen die via marketing behaald worden, dient marketing ter verbetering van het imago van het land of stad. Dit wordt ook wel citymarketing genoemd. De Olympische Spelen worden door het organiserende land gebruikt om een positief imago te verkrijgen voor een stad of voor het land. Een bekend voorbeeld hiervan is Barcelona, dat in 1992 de Olympische Spelen organiseerde. Voor de Spelen werd Barcelona gezien als een grauwe stad. Tegenwoordig staat Barcelona bekend als een sfeervolle en kleurrijke stad. Mede door de Olympische Spelen is Barcelona nu een populaire vakantiebestemming. Hierdoor profiteert de economie van Spanje en Barcelona nu nog steeds van de Olympische Spelen.

Marketing door het IOC
Het IOC coördineert Olympische marketingprogramma's vanuit de onderstaande doelstellingen:

 • Het verzekeren van een onafhankelijke financieel stabiele Olympische beweging die kan bijdragen aan een wereldwijde promotie van het Olympisme.
 • Het ontwikkelen en onderhouden van structurele marketing programma's om de toekomst van de Olympische beweging en de Olympische Spelen te verzekeren.
 • Gebruikmaken en verder bouwen op good practices die door de diverse Olympische organisatiecomités ontwikkeld zijn. Zodat dit wiel niet bij elke Olympische Spelen opnieuw uitgevonden hoeft te worden.
 • Verzekeren van een rechtvaardige distributie van de opbrengsten door de hele Olympische beweging
 • Coördinatiecommissies van de Olympische Spelen (OCOG) de nationale Olympische comités (NOC), de continentale Olympische associaties (bijvoorbeeld Europees Olympisch Comité) en de internationale sportfederaties (IF)
 • Daarnaast wil het IOC ook financiële hulp kunnen verlenen aan armere landen.
 • Verzekeren dat de Olympische Spelen overal ter wereld via vrij toegankelijke publieke zenders te zien zijn.
 • Het IOC wil de commercialisering van de Olympische Spelen onder controle en binnen bepaalde grenzen houden.
 • Het IOC wil de gerechtigheid die inherent is aan het Olympische image beschermen.
 • Het IOC wil de Olympische marketingpartners gebruiken om de Olympische idealen te promoten.

Marketing programma's van het IOC
Het IOC genereert opbrengsten uit vijf grote marketingprogramma's

1. Uitzendrechten
2. TOP wereldwijde sponsorschapprogramma
3. Nationale sponsorschapprogramma's
4. Kaartverkoop
5. Vergunningen (Licensing)

Het grootste gedeelte van deze inkomsten, zo'n 92 procent, komt ten goede van de organisatie van de Spelen en de wereldwijde ontwikkeling van sport. Die inkomsten gaan naar:

 • De organisatiecomité's van de Olympische Spelen.
 • Naar de nationale Olympische comité's voor de training en de ontwikkeling van de Olympische sporters.
 • Naar 28 internationale federatie's van Olympische zomersporten en naar zeven internationale federaties van Olympische wintersporten.

Voor de operationele en administratieve kosten van de Olympische beweging wordt zo'n 8 procent van deze inkomsten gebruikt.

1. Uitzendrechten
Het IOC is de eigenaar van de televisie-uitzendrechten (television rights) van de Zomer en Winterspelen. Het beleid van het IOC streeft naar zo compleet mogelijke reportages door zoveel mogelijk media met een zo groot mogelijk publiek.

De televisierechten worden alleen aan die broadcasters verkocht die garanderen dat de beelden niet achter een decoder verdwijnen. Voor Nederland onderhandelt de EBU over de tv-rechten.
>> Opbrengsten verkoop uitzendrechten
>> Tabel opbrengsten uitzendrechten zomerspelen
>> Tabel opbrengsten uitzendrechten winterspelen

2. Top sponsoren in het TOP wereldwijde sponsorschapprogramma 
 
3. Nationale Sponsorprogramma's
Deze nationale sponsorprogramma's ondersteunen het organisatiecomité. Hieronder vallen zaken als de uitvoerende werkzaamheden rond de planning en de organisatie van de Olympische Spelen, het nationale Olympische comité en het Olympisch team van het gastland.

4. Kaartverkoop
De kaartverkoop wordt beheerd door het organisatiecomité van de Olympische Spelen onder goedkeuring door het bestuur van het IOC. Het belangrijkste doel van de kaartverkoop is om het voor zoveel mogelijk mensen mogelijk te maken de wedstrijden en ceremonies mee te maken. Daarnaast genereert de kaartverkoop inkomsten die bij kunnen dragen aan de organisatie van de Olympische Spelen.

Het organisatiecomité en het IOC streven naar een aanbod van kaartjes in diverse prijsklassen. Rekeninghoudend met de economische standaard voor grote sportevenementen in het gastland. Daarnaast streven ze naar een transparantie rond het aanbod en de verkoop van toegangskaarten.
De opbrengst van de kaartverkoop gaat voor 95 procent naar het organisatiecomité en de overige 5 procent komt ten goede van de Olympische beweging.
>> opbrengsten kaartverkoop

5. Vergunningen (licensing)
De Olympische beweging ontwikkelt programma's om aan de Olympische Spelen gerelateerde producten, handelswaar en souvenirs te creëren. Met deze vergunningen verleent het IOC toestemming om Olympische merken te gebruiken. Hieronder vallen ook de vergunningen voor Olympische munten en postzegels.

Bij de verkoop van de producten gaat tussen de 10 en 15 procent aan royalty's naar de Olympische beweging.

Het IOC verzekert dat deze producten aan hoge kwaliteitseisen voldoen. Het IOC controleert ook dat er geen misbruik wordt gemaakt van de Olympische merken.
>> opbrengsten licensing

Zie voor een meer uitgebreide uitleg het marketingrapport van het IOC
>> Factfile marketing