St. Moritz 1928

St. Moritz 1928
Plaats: St. Moritz, Zwitserland
Datum: 11-19 februari 1928
Aantal deelnemende landen: 25
Aantal deelnemende atleten: 463, van wie 26 vrouwen
Officieel geopend door: Edmund Schulthess, president van de Zwitserse Federatie
Olympische eed afgelegd door: Hans Eidenbenz (skiër)
Aantal Nederlandse deelnemers: 7 (twee schaatsers, vijf bobsleeërs)

St. Moritz zag de opkomst van een van de grootste kunstrijdsters van de vorige eeuw, de Noorse Sonja Henie. Als 11-jarige was ze in 1924 als laatste geëindigd, nu werd ze met groot machtsvertoon kampioene. Ze zou het tot en met 1936 blijven en intussen ook nog tien wereldtitels behalen. Ze was de eerste die op muziek reed en sprongen in haar repertoire opnam - tot dan was kunstrijden bij de dames niet meer dan elegant gezwier geweest. Altijd begeleid door haar vader, een oud-wereldkampioen wielrennen, buitte ze haar faam al van jongsaf commercieel uit.

'Een meisje uit duizenden'
Als Sonja Henie zei dat ze amateur wilde blijven, glimlachten de journalisten en keken de directeuren van ijspaleizen tamelijk zuur. Sonja vroeg reis- en onkostenvergoedingen die er zijn mochten. In 1937 werd ze dan eindelijk prof en vertrok naar Hollywood. Haar eerste film had de toepasselijke titel 'Een meisje uit duizenden' en was een groot kassucces, evenals de talloze ijsshows waarin ze optrad. Bij haar dood in 1969 werd haar fortuin geschat op 100 miljoen gulden.

De Amerikaanse vijfmansbob (het stond de ploegen toen vrij met vier dan wel vijf personen een bob te bemannen) werd met grote precisie naar het goud gestuurd door de 16-jarige Billy Fiske. Hij prolongeerde zijn titel in 1932. Vier jaar later, hij was toen nog maar 24 jaar, weigerde hij deelname aan de Spelen van het Duitsland van Hitler. Fiske die banker werd, verbleef veel in Londen en vocht als RAF-piloot in de 'Battle of Britain'. Hij was de eerste Amerikaanse piloot die in de Tweede Wereldoorlog om het leven kwam.

Medaille overzicht

1. Noorwegen 6 4 5
2. Verenigde Staten 2 2 2
3. Zweden 2 2 1
4. Finland 2 1 1
5. Frankrijk/Canada 1 0 0