Albertville 1992

Albertville 1992
Plaats: Albertville, Frankrijk. 
Datum: 8-23 februari 1992
Aantal deelnemende landen: 64.
Aantal deelnemende atleten: 1.801, van wie 488 vrouwen.
Officieel geopend door: Francois Mitterand, president van Frankrijk.
Olympische eed afgelegd door: deelnemers: Surya Bonaly (kunstrijdster); officials: Pierre Bornat (alpineskiën).
Laatste fakkellopers: Michel Platini (voetballer) en Francois-Syrille Grange.
Aantal Nederlandse deelnemers: 19, van wie 10 vrouwen.
Nederlandse vlaggendrager: Leo Visser (schaatser)

Er was sinds Calgary 1988 veel veranderd in de wereld. De Berlijnse muur was afgebroken en de DDR had opgehouden als zelfstandige natie te bestaan. Duitsland kon weer onverdeeld aan de Spelen deelnemen. De Sovjet-Unie bestond eveneens niet meer. Vijf republieken die daartoe behoorden (Rusland, Oekraine, Wit-Rusland, Kazakstan en Oezbekistan) kwamen overeen nog één keer samen als ploeg uit te komen onder de noemer 'Gemenebest van Onafhankelijke Staten' (GOS). Het Olympisch programma werd danig uitgebreid met o.a. short-track, freestyle-skiën en biatlon voor dames. De Spelen van Albertville hadden weinig sfeer. De diverse onderdelen, verspreid over de hele regio, lagen veel te ver uit elkaar.
Bart Veldkamp
Heftige strijd Noren en Nederlanders
Bij het schaatsen kwam het op de 1500 meter, vijf en tien kilometer tot hevige duels tussen Noorse en Nederlandse rijders. Op de 1500 meter waren de verschillen minimaal. Johann Olav Koss won in 1.54.81, op vierhonderste seconde gevolgd door zijn landgenoot Söndral en op negenhonderdste door Leo Visser. Rintje Ritsma werd vierde en Bart Veldkamp vijfde. Op de vijf kilometer was de titel voor Geir Karlstad (6.59.97), gevolgd door Falko Zandstra (7.02.28) en Leo Visser (7.04.96). Veldkamp werd opnieuw vijfde. Goud was er tenslotte voor Bart Veldkamp op de tien kilometer na een zorgvuldig opgebouwde race (14.12.12). Robert Vunderink werd hier vierde. Die plaats bezette ook Gerard van Velde op de 1000 meter, eenhonderdste seconde van het brons. Op de 500 meter werd hij vijfde.

Bij de vrouwen leerde Yvonne van Gennip, de koningin van Calgary, dat wonderen op de Spelen slechts eenmalig zijn. Alleen een zesde plaats op de drie kilometer viel haar ten deel. Verder waren er vierde plaatsen voor Carla Zijlstra op de drie en vijf kilometer en voor Christine Aaftink op de 1000 meter.

De succesvolste deelnemer aan de Spelen van Albertville was de Russin Ljoebov Jegorova. Op de diverse langlaufnummers veroverde zij drie gouden en twee zilveren medailles. In de meeste Westerse landen zou een dergelijke medaille-oogst klinkende munt, sponsorcontracten en tal van faciliteiten opleveren. Niet voor Jegorova in Rusland. De in St. Petersburg levende skister sprak op een persconferentie wel de hoop uit dat ze nu in aanmerking zou komen voor een tweekamerflatje voor haar en haar echtgenoot. Ze woonde al vijf jaar samen met haar man bij haar schoonouders in een driekamer-appartement. Dat betekende dat ze haar skispullen bij familie en kennissen moest stallen. Het zou prettig zijn, vond ze, als daar een eind aan kon komen.

Medailleoverzicht

1. Duitsland 10 10 6
2. GOS (voormalig Sovjet-Unie) 9 6 8
3. Noorwegen 9 6 5
4. Oostenrijk 6 7 9
5. Verenigde Staten 5 4 2

12. Nederland 1 1 2

Nederlandse erelijst

Goud (1)
Bart Veldkamp, 10.000 meter (hardrijden o/d schaats)

Zilver (1)
Falko Zandstra, 5000 meter (hardrijden o/d schaats)

Brons (2)
Leo Visser, 1500 meter en 5000 meter (hardrijden o/d schaats)