EJOF: sportief onvoldoende gepresteerd

Olyslager temidden van Corinne Nugter en Laura Pri
TAMPERE – "Het Nederlands team heeft, sportief gezien en als geheel, niet voldoende laten zien bij het Europees Jeugd Olympisch Festival (EJOF) in Tampere." Dit stelt Marjan Olyslager, chef de mission van het Nederlandse EJOF-team en voormalig top-hordenloopster.

"We hebben met tien medailles niet meer eremetaal meegenomen dan bij het voorgaande EJOF in Belgrado in 2007, en minder dan in eerdere edities. Daarnaast staan we met onze veertiende plaats ook niet in de top tien van de medaillespiegel." De ambitie van NOC*NSF Topsport is om de top tien als standaard neer te kunnen zetten.
090725 alle medaillewinnaars
Op presentatie scoort het team echter goed. "Er heerst een goede sfeer binnen het team. Nederland heeft zich van zijn allerbeste kant laten zien. Dit was bijvoorbeeld zichtbaar op de tribunes. De Nederlandse sporters kwamen elkaar bij andere takken van sport aanmoedigen en staan voor elkaar klaar."

Over de positieve focus van de sporters op de wedstrijden en hun goede attitude is Olyslager goed te spreken. "Daarmee wordt een andere doelstelling van de uitzending naar dit evenement wel gehaald: Ontwikkeling van jonge topsporters. Omdat de sporters elkaar weten te vinden, krijgen ze meer zich op wat echt nodig is om topsport te bedrijven. Daarmee groeit een breder inzicht op wat topsport inhoudt. Die brede interesse is veelbelovend voor de kans dat het de jonge toppers helpt om een goede keuze te maken, al dan niet voor topsport."

Overigens is het de vraag of de sportieve resultaten inderdaad te mager zijn. Hoewel misschien niet al te veel medailles zijn gehaald, zijn er wel veel top 8-plaatsen bereikt. Een nadere analyse moet dit exacter uitwijzen.