Na zilver nu goud voor Corinne Nugter

Corinne Nugter met haar gouden plak

TAMPERE – Flevoland heeft vandaag voor veel medailles gezorgd op het Europees Jeugd Olympisch Festival. Zowel Corinne Nugter (kogelstoten) en Céline van Gerner (meerkamp turnen) uit Emmeloord, als Bianca Baak uit Almere kwamen met eremetaal het Olympisch dorp in. De Brabantse Michelle Schellekens voegde daar nog een zilveren medaille aan toe.

Na zilver nu goud voor Corinne Nugter
Corinne Nugter won het onderdeel kogelstoten met een worp van 14.58 meter. Eerder pakte de Emmeloordse al zilver bij het discuswerpen. Nugter ging vanaf haar eerste worp aan de leiding. Al voor haar zesde en laatste poging wist ze dat de winst haar niet meer kon ontgaan. Met een persoonlijk record in haar afsluitende worp gaf ze haar gouden medaille extra glans.

Bianca Baak maakte het Nederlandse atletiekfeestje compleet. De atlete veroverde een bronzen medaille op de 400m horden. Baak presteerde boven verwachting, want eerder kwalificeerde ze zich met een pr als zesde voor de finale. In de eindstrijd scherpte de Almeerse haar persoonlijke beste tijd nogmaals aan, tot 1:00.31.

Jesper Arts viel buiten de prijzen. De inwoner van Liessel werd vijfde op de 400m horden. Hij kwam niet in zijn ritme en zijn tijd van 53.26 viel dan ook wat tegen. Bram Peters kwalificeerde zich voor de finale van de 200m, die morgen wordt gelopen. Dit geldt ook voor de beide estafetteteams. Zowel de jongens als de meisjes kwalificeerden zich vandaag voor de finale van morgen op de 4*100m sprint.

Michelle Schellekens (li.)
Zilver voor judoka Michelle Schellekens
Michelle Schellekens zorgde voor een judomedaille. De zestienjarige Nuenense had het in de eerste rondes niet moeilijk. Eerst werd de Portugese Roquette verslagen, daarna volgde, in minder dan een halve minuut, de Poolse Czaplicka. Daarmee stond ze in de kwartfinale, waarin ze het moest opnemen tegen Battaiotto uit Italië. Opnieuw besliste ze de partij binnen dertig seconden. Zij plaatst zich daarmee voor de halve finale tegen de Britse Amy Livesey. Die partij ging een stuk moeizamer, maar resulteerde toch in winst en daarmee een plaats in de finale van de klasse tot 63kg. Ze ging in de finale ook weer voortvarend van start, maar liep wel tegen een ippon op. Dat betekende het einde van de partij, en een zilveren medaille voor Schellekens.

De andere judoka’s redden het niet tot de finale. Rody Meijer verloor in de tweede herkansingsronde, Mistral Janssen behaalde een zevende plaats en Babette van Aggelen kwam niet verder dan de eerste ronde.
Celine van Gerner (re.)
Céline van Gerner zorgt voor tweede turnbrons
In de individuele meerkampfinale presteerden de Nederlandse turnsters Céline van Gerner en Naoual Ouazzani Chahdi bijzonder goed, In tegenstelling tot gisteren ging de vloeroefening van Van Gerner nu wel heel fatsoenlijk. Ook de sprong ging naar tevredenheid: hiermee haalde ze haar hoogste cijfer binnen (14.200).

Ouazzani Chahdi toonde ook een prima sprong, maar liet het bij de brug liggen. Haar bijzondere oefening werd teniet gedaan door de afsprong, die niet goed ging. Een hand aan de grond kostte haar een punt.

De combinatie van vloer, brug, balk en sprong resulteerde bij Van Gerner in een stand van 55.200, wat goed was voor brons. Ouazzani Chahdi’s eindstand was 54.450, waarmee ze een vijfde plaats haalde.

Volleybal
De Nederlandse volleybalmeiden eindigden op de laatste plaats. Donderdag verloor het team van coaches Tonnaer en Visser de laatste wedstrijd met 3-1 van Finland. Bij winst had de Nederlandse equipe morgen nog om plaats vijf en zes mogen spelen.

De volleybaljongens spelen morgen om plaats zeven, tegen Europees kampioen Frankrijk. Nederland verloor vandaag de kruisfinales om een plek in de strijd om plaats vijf met 3-2 van Rusland. Het was een goede en sterke wedstrijd van Nederland, waarin het de grote Russen zeer moeilijk werd gemaakt.

Zwemmen
Twee Nederlandse records en een vijfde plaats waren de zwemresultaten van de Nederlandse EJOF-zwemmers van vandaag. Maaike de Waard en Esmee Vermeulen zwommen in hun leeftijdsklasse respectievelijk op de 100m rugslag en op de 200m vrije slag naast een pr ook een Nederlands record. Uiteraard was dit reden voor gejuich, ook bij hun coaches, In het deelnemersveld bereikte De Waard een tiende plaats en Vermeulen een dertiende plaats met hun resultaat.

Dion Dreesens kwam uit op de 50m vrije slag. De specialist op de langere afstanden overleefde de series van deze sprintrace niet. Femke Leenstra zwom ’s ochtends een teleurstellende serie op de 50m vrije slag. Desondanks plaatste ze zich wel voor de A-finale. Daarin revancheerde ze zich, door daar wel een hele goede race te zwemmen. Resultaat was een vijfde plaats.

Handbal
Ondanks waarschuwingen van hun coaches hadden de handbalsters verwacht vandaag de strijd tegen Slowakije te kunnen winnen. Twee weken geleden was dat namelijk al gebeurd: op het EK versloegen ze dit team met tien punten verschil. Misschien was de Nederlandse ploeg daarom niet gefocust genoeg; feit is dat ze teleurstellend met ruime cijfers door Slowakije verslagen werden: 24-30. Dit betekent dat Nederland morgen gaat strijden om het brons. Tegenstander is – wederom – Denemarken. Dit team, waar Nederland maandag in de eerste poulewedstrijd verrassend van won, werd vandaag na verlenging en penalty’s door Rusland voor de finale uitgeschakeld.