Brons voor turnsters

Turnsters6
TAMPERE - De Nederlandse turnsters hebben hun eerste optreden op het Europees Jeugd Olympisch Festival in Tampere bekroond met een medaille. Achter Rusland en Roemenië pakten Lisa van den Burg, Naoual Ouazzani Chahdi en Céline van Gerner woensdag brons in de teamwedstrijd.

De teamwedstrijd vormde de basis voor individuele kwalificaties op de meerkamp en de toestelfinales. Tevoren was het doel gesteld om in de top acht te eindigen, waarbij top vijf misschien ook mogelijk was. De turnsters waren zenuwachtig. Céline had bij de podiumtraining al moeite met de vloer, die volgens haar zeggen erg stuiterde. Vandaag ging dat ook niet helemaal vlekkeloos, en viel ze zelfs twee keer.

Lisa van den Burg ving het resultaat goed op, en zorgde ervoor dat het gemiddelde goed bleef. Zelfs zo goed, dat het team uiteindelijk de derde plaats wist te veroveren. De strijd met Groot-Brittannië en Italië was erg spannend, waardoor het tot het laatste toestel, de balk, bloedstollend bleef. Een luid gejuich van de Nederlandse supporters klonk op toen de einduitslag uiteindelijk in beeld kwam: 110.600 punten!

Donderdag turnen Van Gerner en Ouazzani Chahdi de meerkampfinale. Van den Burg had zich als derde op puntenaantal hiervoor gekwalificeerd, maar de regels laten maximaal twee turnsters per land toe. Daarnaast heeft Van Gerner zich gekwalificeerd voor de toestelfinales balk en sprong, en Ouzzani Chahdi voor vloer, sprong en brug. De toestelfinales worden vrijdag geturnd.

Atletiek
Tien atleten kwamen vandaag in actie bij het Europees Jeugd Olympisch Festival. Het was een drukke atletiekdag, met veel kwalificatiemogelijkheden. Op de 1500m kwamen Maureen Koster en Wouter Ploeger in actie in de finale. De prestatie van Koster viel wat tegen, Ploeger deed het heel erg goed, In een snelle race waarin hij de laatste ronde als koploper inging, werd hij vijfde.

Marloes Duijn greep in de halve finale van de 100m horden nét naast een finaleplaats. Het scheelde slechts tweehonderdste van een seconde, wat ondanks weer een snelle tijd toch een teleurstelling voor haar was. Mark Jacobs had de finale in het verspringen. Hoewel hij last ondervond van een hamstringblessure, slaagde ook hij erin om vijfde te worden, met een sprong van 7.13 meter. Zowel speerwerper Anouk Vetter als kogelslingeraar Maarten Cornelissen slaagden er niet in om een finaleplaats te halen.

Corinne Nugter had slechts een poging nodig om door de kwalificaties voor het kogelstoten heen te komen. De finale speelt zich morgen af; de kansen op een medaille zijn duidelijk aanwezig. Jorian Damen kwam de 800m halve finales goed door, net als de beide 400m hordenlopers Bianca Baak en Jesper Arts. Zij gaan door naar de finales, net als de 200m lopers Eva Lubbers en Bram Peters.
Judo
De judoka's konden de gouden medaille van Laura Prince, gisteren in de klasse tot 44 kilogram, geen passend vervolg geven. Remie Groeneveldt (-60kg) werd in de kwartfinale verslagen. De Georgiër Tugushi bleek te sterk voor de zestienjarige Rotterdammer. In de eerste ronde won Groeneveldt nog van de Hongaar Hencz, die als 14-jarige Hongaars kampioen tot 17 jaar oud is.

In zijn tweede wedstrijd versloeg Groeneveldt de Est Tiido, vijfde op het onlangs gehouden EK, met ippon, door twee wasari’s. Na het verlies in de kwartfinale mocht Groeneveldt door in de herkansing. Het eerste gevecht, tegen de Slowaak Poliak, werd gewonnen. De volgende strijd won hij tegen de Brit Rowe. Dit betekende dat hij om brons mocht strijden. De Azerbeidjaan Jafarli was zijn tegenstander. Groeneveldt judoode een goede wedstrijd, maar verloor toch nipt. Een vijfde plaats in het toernooi is het eindresultaat.

Denise Nortan (meisjes tot 52kg), Tess van ’t Westende (meisjes tot 57kg) en Joery Biekmann (jongens tot 66kg) verloren hun eerste ronde. Daarna werden zij afhankelijk van hun tegenstander: Zouden zij het redden om in de halve finale te komen, dan mochten ze door naar de verliezersronde. Helaas was dit niet het geval, en zat het toernooi er voor deze judoka’s snel op.